Germanii, printre cei mai mari oponenţi faţă de un ajutor al UE pentru Grecia

26

Marea majoritate a germanilor se opune unui ajutor financiar din partea ţării lor pentru Grecia, potrivit unui nou sondaj publicat luni (22 martie 2010) de Financial Times, relatează France Presse.

Circa 61 la sută dintre germani se declară împotriva unui ajutor al guvernului lor pentru Grecia, faţă de care cancelarul Angela Merkel s-a arătat extrem de reticentă, în timp ce 20 la sută sunt în favoarea unui astfel de ajutor, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Harris la începutul lunii martie.
Procentul persoanelor care se opun unei astfel de măsuri este mai mare decât în Marea Britanie (56 la sută împotriva unui ajutor, 21 la sută pentru). În Spania, Italia şi Franţa opozanţii faţă de un ajutor pentru Atena sunt minoritari.

În acelaşi timp, aproximativ 32 la sută dintre germani consideră că Grecia ar trebui exclusă din zona euro, opinie împărtăşită de 27 la sută dintre britanici, 23 la sută dintre spanioli, 20 la sută dintre italieni şi 19 la sută dintre francezi.
Pe de altă parte, 40 la sută dintre germani apreciază că ţara lor s-ar descurca mai bine în afara zonei euro (comparativ cu 30 la sută care au o opinie contrară), procent net superior celui din Spania, Italia şi Franţa, unde rămâne sub 30 la sută.

Presiunea pentru aprobarea unui plan de ajutor pentru Grecia în această săptămână, în cadrul unui summit al liderilor europeni, creşte. Germania se dovedeşte extrem de reticentă, iar cancelarul, care urmează să se confrunte cu viitoare alegeri regionale cruciale, ezită să-şi ofere girul ideii de a plăti pentru a reglementa problemele bugetare ale Greciei. Sondajul a fost realizat de Institutul Harris în perioada 3-10 martie, pe un eşantion reprezentativ de 5.207 persoane în Franţa, Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata