Germanii prost plătiţi sunt exploataţi mai tare decât în alte ţări

Taxele şi contribuţiile din Germania au scăzut în anul care a trecut, aşa cum reiese dintr-un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), dat publicităţii la Paris.

Vestea proastă este însă aceea că germanii prost plătiţi au de dus în spate o povară a impozitelor mai mare decât cei bine plătiţi, scrie revista germană Focus. Motivele acestei evoluţii sunt, printre altele, degrevările prin mărirea ajutorului pentru copii precum şi o uşoară creştere a veniturilor minime neimpozitabile. În general, povara fiscală se află sub nivelul din 2000, deşi salariile medii nominale au crescut de atunci cu circa 20 la sută.

În ciuda ameliorărilor la nivel de impozite, statul german bagă mâna mai tare în buzunarul angajaţilor decât este cazul în cele mai multe ţări, o fiscalitate mai dură înregistrându-se doar în Ungaria şi Belgia. Comparativ cu alte ţări membre ale OECD, angajaţii din Coreea, Mexic şi Noua Zeelandă se confruntă cu cele mai mici poveri fiscale.

Calculele OECD se bazează pe costurile muncii, pentru care studiul însumează venitul brut şi contribuţiile sociale ale angajatorilor. Conform acestor calcule, munca familiilor germane cu un singur părinte, cu venituri reduse, este impozitată, într-o comparaţie internaţională, la un nivel deosebit de ridicat şi împovărată de contribuţii.
De exemplu, din costurile muncii unei mame singure cu 2 copii, care câştigă circa două treimi din salariul mediu german (circa 40.929 euro anual), statul a încasat anul trecut 31,3 la sută, cu 14,3 procente mai mult decât media OECD de 16,9 procente.

În cazul unui cuplu căsătorit cu doi copii şi cu un salariu mediu, impozitele s-au cifrat la 33,7 la sută din costurile muncii, adică cu 7,7 la sută peste media de 26 de procente. Pe termen mediu, mai ales persoanele singure cu venituri mari au profitat de degrevările de taxe din anii trecuţi. Chiar şi acum, impozitatrea acestora este mai degrabă moderată, într-o comparaţie la nivel de landuri, indiferent dacă au copii sau nu de crescut.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata