Goana după aur suscită controverse în mai multe regiuni ale lumii

Goana după aur înregistrată pe mai multe continente şi încurajată de o creştere a cursurilor la metalul preţios a suscitat îngrijorarea apărătorilor mediului şi a unor arheologi, informează AFP.

În nordul Sudanului, numărul tot mai mare al căutătorilor de aur ‘a devenit o problemă serioasă’, potrivit lui Salah Mohammed Ahmed, director adjunct al Departamentului pentru antichităţi din această ţară africană. ‘Pericolul este că ei găsesc obiecte arheologice din aur. Trebuie să fim atenţi să împiedicăm jefuirea Sudanului şi a istoriei sale’, a apreciat Abdel Baqi al-Jaylani, ministrul sudanez al minelor, care împărtăşeşte îngrijorările arheologilor.

În Argentina, un proiect de exploatare minieră sub cerul deschis, desfăşurat de o societate canadiană a suscitat o amplă controversă. Barrick Gold, care a obţinut undă verde de la autorităţile argentiniene şi chiliene, vrea să exploateze situl de la Pascua Lama, începând din 2013. Apărătorii mediului şi mai mulţi lideri politici apreciază că acest proiect va provoca daune ireversibile glaciarilor din Cordiliera Anzilor.

În Europa, exploatarea preconizată de compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) în România face de asemenea obiectul unei dezbateri, între altele pentru utilizarea unei tehnologii pe bază de cianură. RMGC susţine că ‘riscurile pentru oameni şi mediul înconjurător sunt minime’ şi reaminteşte că acest procedeu este folosit şi în Suedia. La 5 mai, Parlementul European a adoptat o rezoluţie solicitând ‘interdicţia generală’ a tehnologiilor pe bază de cianură, înainte de sfârşitul anului 2011.

Europarlamentarii consideră că ‘extracţia minieră cu cianură nu generează decât puţine locuri de muncă şi doar pentru o perioadă de 16 ani, în timp ce implică riscul unor adevărate dezastre ecologice transfrontaliere’. În schimb, Comisia Europeană nu este de aceeaşi părere.
‘Acest lucru ar implica o stopare totală a extracţiei în întreaga Europă şi ar duce la importuri tot mai mari ale ţărilor la standarde ambientale şi sociale mai ridicate’, s-a anunţat de la biroul comisarului european pentru mediul înconjurător, Janez Potocnik, reamintind că, în conformitatea cu legislaţia europeană, cantităţile de cianuri autorizate sunt deja ‘cele mai scăzute din lume’.

Citește și
1 Comentariu
  1. Valentin spune

    Din cate stiu eu extractia cu cianura este un procedeu intalnit in toata lumea, atunci cand este vorba de extractia aurului. Trebuie sa fii absurd sa crezi ca la nivelul Comisiei Europene nu se stie acest lucru.Europarlamentarii= pareri politice. Comisia Europeana=parere specializata.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata