Gorbaciov: OSCE nu asigură securitatea în lume

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) nu îndeplinește acele funcții de control privind securitatea pe care ar fi trebuit să le îndeplinească, este de părere fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, informează agenția de presă Unian.

‘Nu aș spune că este ‘inutilă’: vedem că ei (reprezentanții OSCE) se înghesuie acum în Ucraina, acolo sunt observatori de-ai lor. Însă problema e alta. Despre ce fel de securitate am discutat noi (rușii) cu americanii și europenii? Despre una de la Brest la Vancouver și se avea în vedere ca aceasta să cuprindă țările europene, plus Canada și Australia’, a amintit Gorbaciov.

În opinia fostului lider sovietic, OSCE trebuia să aibă cele mai mari drepturi, ‘pentru ca ea să poată opri pe oricine și să intervină în orice stadiu într-un proces, dacă acesta începe să capete forme periculoase’.

‘Așa ar fi existat întotdeauna control… Acolo unde există arme nucleare, controlul și responsabilitatea trebuie să se situeze la un nivel foarte înalt. Trebuie să revenim la acest lucru. Trebuie să construim o Europă comună, casa europeană. Rusia este în casa europeană, însă unii au dispute cu noi’, a subliniat fostul președinte al URSS Mihail Gorbaciov. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata