Greenpeace susţine că scurgerea de petrol din China este de 60 de ori mai mare decât cifrele oficiale

Asociaţia ecologistă Greenpeace a anunţat că scurgerea de petrol produsă în oraşul Dalian, în nord-estul Chinei, atinge 90.000 de tone, echivalentul a 650.000 de barili, adică de 60 de ori mai mult decât cele 1.500 de tone recunoscute oficial de guvernul chinez.

După cum a explicat ONG-ul în cadrul unei conferinţe de presă la Beijing, datele sunt estimative, fiind bazate pe mărturii personale şi pe cantitatea de petrol strânsă. Ca urmare, Greenpeace consideră că suprafaţa afectată în realitate este de 1.000 de kilometri pătraţi.

Vineri, 16 iulie, la ora 18.00 locală (10.00 GMT), în oraşul Xingang din Dalian s-a înregistrat o explozie la un oleoduct din apropierea portului. Flăcările s-au întins spre alt oleoduct, paralel cu primul, şi au cauzat cel puţin alte cinci explozii de mici proporţii.

Greenpeace a deplâns atitudinea lipsită de trasnparenţă de care au dat dovadă atât autorităţile, cât şi compania Petrochina – firma proprietară a oleoductelor.

Duminica trecută, la nouă zile de la producerea tragediei, autorităţile din Dalian au confirmat oficial încheierea operaţiunilor de curăţare, precizând însă că navele de supraveghere maritimă vor continua să rămână în zonă pentru a ‘remedia efectele petei de petrol la nivelul coastei’.

‘Conform estimărilor noastre, au fost recuperate în jur de 60.000 de tone de petrol din Golful Dalian’, a susţinut Richard Steiner, profesor la Universitatea americană din Alaska şi expert în scurgerile de petrol.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata