Grup de investitori solicită băncilor să stabilească obiective climatice mai dure

12

Un grup de investitori care gestionează active în valoare de 11 trilioane de dolari a cerut băncilor să stabilească obiective mai stricte privind emisiile înainte de o întâlnire a liderilor mondiali care vizează accelerarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice.

Grupul, care include Pimco, cel mai mare investitor de obligațiuni din lume, și cel mai mare manager de active din Marea Britanie, Legal & General Investment Management, au declarat că vor ca împrumutătorii să stabilească angajamente „îmbunătățite” pentru decarbonizarea cărților de împrumuturi.

În timp ce o parte dintre cele mai mari bănci din lume au spus deja că au „ambiția” de a atinge emisiile nete de gaze cu efect de seră până în 2050, mulți nu au precizat încă, cum intenționează să facă acest lucru și să continue să finanțeze activități cu emisii grele.

„Problema cu care ne confruntăm astăzi este că prea multe bănci nu reușesc să ia în considerare daunele climatice atunci când iau decizii de finanțare și se investesc prea mulți bani în activități cu consum intensiv de carbon de care avem atât de mare nevoie să ne îndepărtăm”, a spus Natasha Landell- Mills, șef de administrare la Sarasin & Partners.
În timp ce Statele Unite se pregătesc să găzduiască Summit-ul liderilor din 22-23 aprilie privind clima, grupul de investitori a declarat că dorește ca băncile să-și accelereze eforturile, inclusiv prin stabilirea unor obiective intermediare pentru a ajunge la emisiile nete zero până la mijlocul secolului sau mai devreme.

Comitetele de remunerare bancară ar trebui să se asigure, de asemenea, că salariul variabil este legat de atingerea obiectivelor, au adăugat aceștia, în timp ce riscurile climatice semnificative ar trebui incluse în conturile publicate ale creditorilor.

O serie de bănci au spus deja că intenționează să crească investițiile în energie ecologică și alte activități care vor ajuta la tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon, dar grupul de investitori a declarat că este nevoie de mai mult, iar cheltuielile nu ar trebui considerate ca, compensând împrumuturile către proiecte mai murdare.

În mod crucial, investitorii au declarat că băncile trebuie, de asemenea, să stabilească „criterii explicite” pentru retragerea finanțării pentru activități „nealiniate” care sunt contrare căii nete zero a sectoarelor și industriilor.
Grupul de 35 de investitori, care operează prin intermediul Grupului de investitori instituționali pentru schimbările climatice, a declarat că a deschis discuții cu 27 dintre cele mai mari bănci din lume și se așteaptă să extindă lista în timp.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata