Grupurile pentru drepturile civile solicită parlamentarilor UE să respingă legea privind conținutul terorist online

26

Parlamentarii UE ar trebui să respingă o lege propusă care obligă Google, Facebook și Twitter să elimine conținutul terorist într-o oră de la publicare din cauza riscurilor pentru drepturile fundamentale, au declarat joi 61 de grupuri pentru drepturile civile.
Comisia Europeană a elaborat legislația în 2018, după o serie de atacuri ale atacatorilor de lupi singulari radicalizați în mai multe orașe europene, cu conținut terorist online văzut ca unul dintre factorii care contribuie.

Se așteaptă ca Parlamentul European să voteze legislația luna viitoare, la trei luni după ce a ajuns la un acord politic cu țările UE.

Grupurile pentru drepturile civile, care includ Human Rights Watch, Amnesty International, Uniunea Libertăților Civile pentru Europa și Federația Europeană a Jurnaliștilor, au declarat că propunerea amenință libertatea de exprimare, libertatea de acces la informații, dreptul la viață privată și statul de drept.
Comisia definește conținutul terorist online ca material care incită la terorism sau care vizează teroriști recrutați sau instruiți.

Perioada scurtă de timp acordată platformelor online pentru a elimina conținutul terorist a însemnat că vor folosi probabil instrumente automate de moderare a conținutului, cum ar fi filtre de încărcare, au spus grupurile.

Ei au spus că astfel de instrumente ar putea să nu identifice diferențele dintre activitism, contra-discurs și satiră despre terorism.
„O automatizare sporită va duce în cele din urmă la eliminarea conținutului legal, precum conținutul știrilor și conținutul despre tratamentul discriminatoriu al minorităților și al grupurilor subreprezentate”, au spus grupurile, citând exemplele Arhivelor Siriene și Yemenite – două organizații neguvernamentale care arhivează videoclip din zonele de conflict din Orientul Mijlociu.

De asemenea, grupurile au pus sub semnul întrebării puterea acordată autorităților naționale, mai degrabă decât instanțelor judecătorești, de a ordona eliminarea conținutului terorist de pe întregul bloc, spunând că acest lucru ar însemna o supra-acoperire a statului.

„Acest regulament ar putea împuternici autoritarii să elimine criticile dincolo de granițele lor. Înseamnă că lideri precum Viktor Orban ar putea cere o platformă online să înlăture conținutul găzduit într-o altă țară, deoarece nu-i place ”, a declarat Eva Simon, ofițer principal în apărare la Uniunea pentru Libertăți Civile.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News