Guatemala cere ajutor pentru fluxul de migranți, iar Joe Biden trimite oficiali americani

Oficialii americani vor cere autorităților din Mexic și Guatemala să ajute la stoparea traficului de migranți, a declarat secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, în timp ce administrația Biden se luptă să rețină o provocare umanitară în plină dezvoltare de-a lungul frontierei SUA cu Mexicul.
Președintele Joe Biden i-a trimis pe oficialii SUA, inclusiv pe coordonatorul de frontieră Casa Albă, Roberta Jacobson, în cele două țări, pentru discuții despre cum să gestioneze creșterea numărului de migranți care se îndreaptă spre granița SUA-Mexic.

Când a fost întrebat dacă delegația SUA va solicita sprijinul oficialităților locale, Psaki a transmis într-o declarație: „Absolut, o parte din obiectivul nostru ca Roberta Jacobson, … transmis când a fost aici acum doar câteva săptămâni, a fost că trebuie să lucrăm în parteneriat cu aceste țări pentru a aborda cauzele profunde din țările lor pentru a transmite în mod clar și sistematic că nu este momentul să călătorești. ”

Lui Jacobson i s-au alăturat Juan Gonzalez, directorul superior al emisferei vestice al Consiliului de Securitate Națională și diplomatul născut în Honduras, Ricardo Zuniga, numit de Departamentul de Stat în calitate de trimis special al Triunghiului de Nord.

Gonzalez va continua în Guatemala pentru a întâlni oficiali guatemalieni, precum și reprezentanți ai societății civile și ai organizațiilor neguvernamentale.

Promisiunea lui Biden de a pune capăt politicilor dure de imigrare ale fostului președinte Donald Trump a fost complicată de o creștere recentă a numărului de migranți care trec granița ilegal.

Creșterea numărului de migranți care fug de violență, dezastre naturale și dificultăți economice din America Centrală testează angajamentul lui Biden față de o politică de imigrare mai umană.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Emily Horne, a declarat că obiectivul lui Jacobson în Mexic este dezvoltarea „unui plan de acțiune eficient și uman pentru gestionarea migrației”.
Vizita a fost anunțată și de ministerul de externe al Mexicului, care a declarat că discuțiile vor avea loc săptămâna aceasta.

Obiectivul lui Gonzalez în Guatemala este „să abordeze cauzele profunde ale migrației în regiune și să construiască un viitor mai plin de speranță în regiune”, a spus Horne.

Oficialii americani se luptă să găzduiască și să proceseze un număr din ce în ce mai mare de copii neînsoțiți, dintre care mulți au rămas blocați în stații de frontieră de tip închisoare de zile întregi, în timp ce așteaptă plasarea în adăposturile guvernamentale copleșite.

Biden s-a împotrivit să numească drama de frontieră o criză, în ciuda insistenței republicanilor că se potrivește descrierii.

„Copiii care se prezintă la granița noastră, care fug de violență, care fug de urmărire penală, care fug de situații teribile, nu reprezintă o criză”, a declarat Psaki reporterilor.

Biden și echipa sa au avut un mesaj mixt la începutul problemelor de la frontieră, spunând că frontiera este închisă, dar că, copiilor neînsoțiți, li se va acorda îngrijire.

Psaki a spus că administrația Biden a plasat 17.118 reclame radio în spaniolă, portugheză și 6 limbi indigene pentru a descuraja migrația către America Centrală și Brazilia. Ea a spus că au fost plasate și 589 de reclame digitale.

Mexicul a consolidat forțele de ordine la granița sa de sud pentru a stopa o creștere accentuată a migranților care intră în țară pentru a se îndrepta spre Statele Unite.

„Principala problemă care va fi discutată va fi cooperarea pentru dezvoltare în America Centrală și sudul Mexicului, precum și eforturile comune pentru o migrație sigură, ordonată și regulată”, a declarat Roberto Velasco, principalul oficial al ministerului mexican de externe pentru America de Nord, pe Twitter.

Reprezentanții Comisiei Economice pentru America Latină și Caraibe vor participa, de asemenea, la ședință, a spus Velasco.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata