Hackeri turci contra cetăţeni israelieni

Hackeri turci au divulgat pe Internet informaţii despre peste o sută de mii de cetăţeni israelieni. Este vorba de o răzbunare pentru asaltul soldat cu victime asupra vasului cu ajutoare umanitare ‘Mavi Marmara’ din Gaza, informează miercuri ziarul ABC.

Conflictul diplomatic dintre Turcia şi Israel are un nou front de luptă: cyberspace-ul. ‘Hackers’ (experţi în informatică) turci au furat şi au dezvăluit pe Internet datele personale a peste o sută de mii de cetăţeni israelieni, potrivit informaţiilor publicate de mass-media din ambele ţări.
Piraţii informatici ar fi acţionat astfel ca represalii pentru asaltul israelian asupra vasului cu ajutoare umanitare ‘Mavi Marmara’ în care au murit nouă cetăţeni turci.

Semnalul de alarmă a fost dat la 16 iulie pe blog-ul israelian al expertului în informatică Erez Wolf, care a găsit întâmplător pe Internet o listă care conţinea adresele de mail, cu parolele corespunzătoare, a peste 30.000 de cetăţeni israelieni.
Pe lângă semnalarea pe blogul său, We-CMS, el a denunţat cazul mass-media şi poliţiei.

Potrivit lui Wolf, ‘hackeri turci se lăudaseră în reţea că au fost capabili să acceseze conturi bancare israeliene, să folosească cărţi de credit şi să deschidă adrese de mail pe diferite site-uri în reţea’.
A existat se pare şi o dezbatere despre cât este de corect să fie utilizate informaţii pentru a obţine avantaje financiare şi dacă Coranul permite însuşirea în acest fel de bani din partea musulmanilor.

Câteva zile mai târziu s-a făcut public că piraţii informatici şi-au însuşit o listă adiţională cu datele a încă 70.000 de cetăţeni israelieni. Cum au obţinut însă hackerii aceste informaţii? Simplu: accesând bazele de date ale marilor companii, precum Pizza Hut, a cărei filială din Israel a permis vizualizarea adreselor de mail a peste 26.000 de clienţi care comandaseră pizza pe Internet.

Problema pentru Israel este că între adresele de mail piratate se află 17 aparţinând unor funcţionari ai Ministerului de Justiţie, a 10 angajaţi ai Băncii din Israel precum şi ale unor funcţionari ai Ministerului de Interne , Autorităţii pentru Securitatea Statului, sau ai unor companii private importante.
Nu este prima confruntare de acest gen între turci şi israelieni pe frontul cyberspace-ului. În ianuarie 2009, doi activişti informaticieni turci au lăsat mesaje în peste 500 de site-uri israeliene ca răspuns la bombardamentele asupra Fâşiei Gaza. Recent, hackeri israelieni au blocat pagina web a IHH, ONG-ul islamist care a închiriat vasul ca parte a convoiului maritim trimis în Gaza.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata