Iahturi de lux, noua formulă pentru introducerea de imigranţi în Italia

Circa 120 de imigranţi clandestini proveniţi din Irak şi Afganistan au ajuns joi de dimineaţă la bordul unui iaht de lux în Calabria, sudul Italiei, în ceea ce pare a fi o nouă strategie pentru a se sustrage controalelor, a relevat paza de coastă italiană, citată vineri de ziarul El Pais. Potrivit ofiţerilor, iahtul care transporta 50 de bărbaţi şi 70 de femei şi copii, majoritatea kurzi, veneau din Turcia.

Potrivit pazei de coastă este posibil ca alţi zeci de imigranţi clandestini să fi intrat în Italia fără să fi fost interceptaţi. Doi ucraineni au fost arestaţi iar anchetatorii vor trebui să determine dacă vor fi acuzaţi de trafic de persoane. ‘Adevărul este că nu mai este vorba de barca tipică de pescuit (folosită de obicei pentru debarcarea pasagerilor clandestini) ci de un mare iaht de 18 metri lungime’, a explicat purtătorul de cuvânt al pazei de coastă.

Imigranţii, în stare bună de sănătate, au fost transferaţi la centrul de primire din Riace, unde au primit găzduire. „Suntem dispuşi să le oferim găzduire”, a declarat mediilor locale primarul din Riace, un oraş de 1.700 de locuitori care numără 130 de imigranţi, proveniţi mai ales din Etiopia, Somalia, Ghana şi Palestina.

‘Am văzut că pentru noi imigranţii sunt mai mult o soluţionare a problemelor noastre decât o problemă”, a spus primarul Domenico Lucano, cunoscut pentru vederile sale deschise faţă de imigranţi. Edilul a considerat că prezenţa străinilor ‘este stimulantă pentru a depăşi climatul de resemnare (în faţa sărăciei) care predomină în regiunea noastră’.

Potrivit pazei de coastă, pasagerii clandestini au fost transportaţi de pe iaht până la plajă în mici ambarcaţiuni pentru a trece neobservaţi. ‘Aparent (mafiile traficului de persoane) şi-au schimbat strategia: folosesc tot mai mult ambarcaţiuni motorizate sau veliere care nu atrag prea mult atenţia. Pe dinafară arată ca nave de agrement care transportă turişť, a declarat purtătorul de cuvânt al pazei de coastă.

Săptămâna trecută, poliţa italiană a arestat doi cetăţeni turci la bordul unui velier bănuiţi că au trimis în Calabria imigranţi clandestini, proveniţi tot din Afganistan şi Irak. Până anul trecut, marea parte a imigranţilor clandestini debarcau în insuliţele din apropiere de Sicilia, însă după controversatul acord încheiat în 2009 între Italia şi Libia, debarcările clandestine au scăzut cu 90%, potrivit guvernului italian.

În raportul asupra Italiei din 2009, Comitetul de prevenire a torturii al Consiliului Europei a avertizat că trimiterea de clandestini în Libia îi expune la numeroase abuzuri şi rele tratamente, încălcând Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Contrar situaţiei din Sicilia, de la începutul anului acesta, debarcările de clandestini s-au triplat în regiunea Apulia (sud-estul ţării, în călcâiul insulei) comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata