ICANN se pregăteşte să aprobe adresele web cu caractere non-latine

Internetul se pregateste pentru cea mai mare transformare inregistrata in istoria sa de 4 decenii odata cu asteptata aprobare a numelor de domenii, sau adreselor, ce vor fi scrise si cu alte caractere decât caracterele latine, a anuntat luni (26-X-2009) un oficial din cadrul organizatiei care gestioneaza domeniile Internet, ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), informeaza AFP.

ICANN organizeaza saptamâna aceasta o reuniune de 6 zile la Seul, fiind de asteptat ca vineri, in ultima zi a reuniunii, sa fie aprobata, in premiera, utilizarea unui sistem multilingvistic pentru adresele de Internet. O astfel de transformare are potentialul de a deschide Internetul pentru mai multi oameni din intreaga lume in conditiile in care va fi posibil sa fie utilizate caractere si din alte limbi, de exemplu din limba araba, chineza, coreeana, japoneza, hindu sau rusa, pentru o adresa de Internet completa.

“Aceasta este cea mai mare transformare tehnica a Internetului de la lansarea sa in urma cu 40 de ani”, a declarat Dengate Thrush, presedintele boardului ICANN insarcinat cu revizuirea acestei modificari.

Thrush a spus ca se asteapta la o decizie pozitiva. La rândul sau, presedintele ICANN, Rod Beckstrom, a subliniat ca aceasta modificare ar urma sa intre in vigoare de la mijlocul lui 2010. ICANN spera sa demareze procedurile de primire de aplicatii inca de luna viitoare.

“Va mai dura o perioada pentru a procesa cererile si apoi pentru a introduce cererile aprobate”, a declarat Beckstrom. “Din cei 1,6 miliarde de utilizatori de Internt existenti in prezent la nivel mondial, peste jumatate utilizeaza un alfabet care nu se bazeaza pe caracterele latine.

În consecinta aceasta modificare este foarte necesara nu doar pentru jumatate din utilizatori actuali de Internet ci si pentru jumatate din viitori utilizatori probabili ce vor aparea ca urmare a continuarii expansiunii Internetului”, a spus Beckstrom.

Internetul a inceput ca un experiment la universitate americana in anul 1969 insa abia la inceputul anilor 1990 a inceput sa se extinda si in afara mediului academic si a institutiilor de cercetare ajungând in rândul publicului larg. ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), care isi are sediul in California, este o organizatie privata non-profit creata in 1998, in care sunt reprezentate numeroase tari.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata