Importurile de cărbune ale Japoniei au atins un nivel record în 2015

Importurile de petrol ale Japoniei au coborât anul trecut la cel mai scăzut nivel din ultimii 27 de ani, ca urmare a creşterii economice reduse, însă, în paralel, companiile japoneze de utilităţi au crescut importurile de cărbune, care au atins o valoare record, informează Reuters.

Potrivit cifrelor oficiale publicate luni, importurile petroliere ale Japoniei au scăzut anul trecut cu 2,3%, până la 3,37 milioane barili pe zi. De asemenea, consumul de energie electrică a scăzut pentru al cincilea an consecutiv, până la 866,26 miliarde kilowaţi oră, cel mai scăzut nivel înregistrat după 1998.

‘Piaţa energetică japoneză intră într-o nouă fază… Companiile de utilităţi trebuie să coboare costurile, iar menţinerea în funcţiune a vechilor turbine care funcţionează pe bază de gaze naturale sau petrol nu mai are sens’, a declarat Michael Jones, analist la firma de consultanţă Wood Mackenzie.

Modificarea profilului energetic al Japoniei a afectat cel mai mult sectorul gazelor naturale lichefiate (GNL), Japonia fiind cel mai mare importator mondial de GNL, utilizate la producţia de energie electrică şi încălzire. Importurile de GNL ale Japoniei au scăzut cu 3,9%, până la 85,046 milioane tone în 2015, cel mai scăzut nivel de după accidentul de la centrala nucleară Fukushima, din 2011.

‘Cererea de GNL este lovită din toate părţile. Cererea de electricitate este scăzută, capacităţile pentru producţia de energie solară sunt în creştere, reactoarele nucleare sunt repornite, iar capacităţile de producţie pe bază de cărbune sunt în creştere’ a spus Michael Jones.

În consecinţă, analiştii estimează că în exerciţiul care va începe în aprilie importurile de GNL ale Japoniei ar urma să scadă până la 79,6 milioane tone, cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.

Pentru a face economii, companiile japoneze de utilităţi au trecut la cărbune. Importurile de cărbune au crescut cu 4,8%, până la o cantitate record de 114,145 milioane tone în 2015, în acelaşi an în care lumea a ajuns la un acord privind combaterea încălzirii globale provocată în mare parte de arderea de cărbune. Comparativ, în anul 2000, consumul de cărbune al Japoniei era doar uşor mai mare decât cel de GNL, 60 milioane de tone faţă de 55 milioane tone, însă, între timp, importurile de cărbune s-au dublat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata