În Germania, China adoptă tehnicile agresive de spionaj ale Războiului Rece

Un nou caz de spionaj ameninţă să deterioreze relaţiile dintre Germania şi China. Procurorii germani investighează oficiali chinezi de rang înalt din Germania şi China suspectaţi de spionarea pe teritoriul Germaniei a susţinătorilor sectei Falun Gong, interzise de către Beijing. Incidentul a tensionat puternic relaţiile bilaterale şi readuce în prim plan practicile specifice Războiului Rece, relatează revista Der Spiegel.

În iulie, când cancelarul german Angela Merkel se va deplasa la Beijing, ea va trebui să pună între paranteze o mulţime de subiecte neplăcute pentru partea chineză. Va spune, în mod tipic pentru astfel de ocazii, că relaţiile dintre cele două ţări sunt excelente, iar comunicarea este amicală şi intensă, precizează publicaţia menţionată.
Ceea ce doamna Merkel nu va menţiona public este însă cealaltă faţetă a relaţiilor germano¬chineze, care de asemenea devine intensă.

Ea se desfăşoară în lumea spionajului şi a agenţiilor de informaţii şi are de-a face cu activitatea agenţilor secreţi chinezi în Germania, cu investigaţii secrete şi diplomaţi discreţi. Partea întunecată a acestor relaţii apare uneori la suprafaţă, aşa cum s-a întâmplat recent într-un oraş de lângă Hanovra, în nordul Germaniei, unde o echipă a Biroului Poliţiei Federale Germane (BKA) a apărut într-o zi de miercuri de la jumătatea lunii mai în faţa unui cetăţean chinez, cu un mandat de percheziţie.

Faptul că guvernul chinez s-a angajat într-o complicată acţiune de spionaj trimiţând de la Shanghai o unitate specializată anti-Falun Gong pentru a recruta surse de spionaj în Germania demonstrează abordarea extrem de ofensivă pe care o adoptă uneori serviciile secrete chineze. Timp de decenii, chinezii au fost consideraţi parteneri care nu pun probleme.

Autorităţile germane nu ştiau aproape nimic despre practicile clandestine ale Beijingului, iar China era un punct de interes doar pentru camerele de comerţ, nu şi pentru responsabilii serviciilor secrete. Timpurile s-au schimbat, iar China, o mare putere, a devenit unul dintre cei mai importanţi adversari pentru contraspionajul german. Un departament special a fost înfiinţat pentru a contracara eforturile de infiltrare chineze şi aşa numita ‘politică rusească’ dezvoltată în vremea Războiului Rece şi reaplicată azi.

Activităţile conspirative tensionează legătura germano-chineză şi aruncă o umbră asupra viitorului ei. În 2007, hackeri chinezi, probabil autorizaţi de guvernul de la Beijing, au utilizat programe numite cai troieni pentru a ataca corespondenţa electronică a executivului german. Un articol al Der Spiegel pe această temă l-a forţat atunci pe primul ministru chinez Wen Jiabao să se distanţeze de incident şi să promită Angelei Merkel urmărirea infractorilor ‘energic şi decisiv’.

La începutul verii anului 2009, autorităţile germane l-au surprins pe Wang, angajat al consulatului general chinez din Munchen, spionându-i pe expatriaţii uiguri din Germania. În noiembrie 2009, Biroul Procuraturii Generale a emis mandate de arestare pe numele a patru suspecţi, dar Wang nu a putut fi arestat din cauză că se bucura de imunitate diplomatică.

Ministerul de Externe al Germaniei a recomandat atunci guvernului chinez să-şi recheme diplomatul. În lipsa unei reacţii iniţiale, diplomaţii germani au crescut discret presiunea asupra Chinei, explicând cât de vătămător ar fi pentru relaţiile bilaterale un proces public împotriva domnului Wang şi fixând un termen de şase săptămâni pentru retragerea diplomatului din Germania. Câteva zile mai târziu, Wang a părăsit Europa.

Luni, 21 iunie 2010, ministrul german de interne Thomas de Maiziere a atras atenţia şi asupra ameninţării reprezentate de spionajul economic. O altă ameninţare, despre care de Maiziere a spus că este subestimată, o reprezintă acţiunile de spionaj în domeniul tehnologiei, cercetării şi dezvoltării în Germania. Raportul raportul pe 2009 al Agenţiei de Informaţii Interne evidenţia că Rusia şi China sunt ţările de unde apare cea mai mare ameninţare în acest sens.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata