În Rusia vor falimenta anual peste 200.000 de cetăţeni

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice al Federaţiei Ruse, în primul an de la intrarea în vigoare a noii legi privind falimentul persoanelor fizice, peste 200.000 de cetăţeni vor înainta către forurile abilitate declaraţii privind falimentul personal, adică aproape 4 la sută dintre toţi cei care, conform unei evidenţe realizate la 1 aprilie 2010, aveau credite bancare reeşalonate.

Pentru a face faţă poverii financiare, curţile de arbitraj vor avea nevoie în primul an, potrivit Ministerului, de o sumă suplimentară de peste 2 miliarde de ruble.
În luna martie 2010, premierul rus Vladimir Putin solicitase guvernului să trimită către Duma de Stat, până în iulie 2010, amendamente la proiectul de lege privind falimentul persoanelor fizice.
Proiectul fusese înaintat guvernului încă de anul trecut, însă cabinetul de miniştri a cerut o evaluare a consecinţelor financiare ale implementării noi legi, notează cotidianul rus Vedomosti.

Proiectul nu a fost pus de acord nici până la această oră. Potrivit ziarului rus menţionat, Ministerul Dezvoltării Economice nu a reuşit să ajungă la o înţelegere cu cel al Finanţelor privind alocarea din buget a unor sume pentru majorarea rezervelor curţilor de arbitraj care vor dezbate cazurile privind falimentul cetăţenilor.
Ministerul Dezvoltării Economice al Rusiei propune angajarea suplimentară a altor 555 de judecători în domeniu, a căror activitate va costa bugetul 1,6 miliarde de ruble anual, din care peste 1 miliard – pentru salariile judecătorilor, iar restul – pentru asigurarea material-tehnică a acestora.

Alte 740 milioane de ruble vor fi necesare în primul an pentru achiziţionarea de mobilă, repararea birourilor şi cumpărarea de maşini de serviciu. Cel puţin jumătate din cheltuielile pentru judecători vor fi acoperite din taxele de stat.
La rândul său, Ministerul Finanţelor consideră că sumele indicate în proiectul de lege trebuie să fie recalculate. Tocmai de aceea documentul a fost trimis înapoi la Ministerul Dezvoltării Economice. Vedomosti precizează că pentru finanţarea sistemului de arbitraj în anul 2010 vor fi alocate peste 18 miliarde de ruble.

Experţi intervievaţi de cotidianul rus menţionat prognozează că în primul vor fi înaintate doar 30-40.000 de declaraţii de faliment, iar până la cifra estimată de Ministerul Dezvoltării Economice se va ajunge abia peste câţiva ani.
Potrivit proiectului de lege, suma datoriei reeşalonate de la care poate fi declanşată procedura de faliment în cazul unei persoane fizice este de 50.000 de ruble. În prezent, în Rusia pot fi declaraţi insolvabili doar companiile sau întreprinzătorii individuali.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata