În Tokyo, străinii sunt invitaţi să desfiinţeze un tabu şi să guste carne de balenă

15

Un cartier șic din Tokyo, renumit pentru gastronomia sa, a decis să desființeze un tabu și să-i încurajeze activ pe turiștii străini, în căutare de sushi, să guste din carnea de balenă, relatează EFE.

Circa 30 de restaurante din Ebisu, situat în apropierea cartierului comercial Shibuya, au participat săptămâna trecută la un festival de gastronomie în cadrul căruia turiștii au fost invitați să încerce carnea albă sau roșie, cu gust de mușchi de vacă.

Arhipelagul a devenit o destinație turistică populară datorită scăderii cursului yenului și în perspective Jocurilor Olimpice din 2020. Un număr record de 13,4 milioane de străini au vizitat țara în 2014, față de 10,4 milioane în 2013.

Consumul de carne de balenă are o lungă tradiție în Japonia, țară în care acest cetaceu este pescuit de secole și unde industria balenieră a luat avânt după al Doilea Război Mondial, pentru a hrăni populația înfometată.

Japonia consideră că populația de balene, în special balena Minke, este suficient de mare pentru a permite pescuitul susținut și contestă organizațiile de apărare a animalelor care se opun capturării acestor cetacee.

Organizatorii celei de-a treia ediții a acestui festival au explicat că numele de Ebisu este strâns legat de pescuit. Ebisu este zeul pescuitului și una dintre cele șapte divinități ale norocului. Numele face referire și la balenă ca zeitate.

Numeroși străini prezenți la festivalul de la Ebisu s-au arătat receptivi la ideea de a consuma carne de balenă. „Nu mă șochează să gust diferite lucruri”, a mărturisit o turistă franceză, Agathe Lavielle.

În general însă, puțini dintre ei s-au lăsat convinși.

„Poate doar dacă aș muri de foame și nu aș avea altceva ce să mănânc”, a declarat Betty Lidington, o turistă din Canada. Alții se simt ofensați de intenția fățișă a autorităților de a-i seduce pe turiști cu această propunere.

„Știind că mă număr printre țintele lor, nu îmi doresc să mă duc în Ebisu”, a mărturisit Eric Johnnson, originar din Seattle (SUA). „Chiar și dacă mi se spune că are un gust fantastic, tot nu aș vrea să încerc…„. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata