Înăsprirea regulilor îi face pe olandezi să-şi plătească datoriile la fisc

25

Oficiile fiscale din Olanda sunt asaltate de persoanele care vin acum sa declare sume de bani depozitate in strainatate, motivul fiind inasprirea amenzilor pentru cei care nu-si platesc datoriile la fisc, scrie ziarul olandez Telegraaf.

Zilnic sunt declarate la administratia financiara milioane de euro, suma totala urmând sa depaseasca anul acesta jumatate de miliard de euro, afirma surse din cadrul Ministerului olandez de Finante.

Un purtator de cuvânt al Ministerului afirma ca mai ales in aceste luni de vara se primesc la fisc zeci de declaratii de evaziune fiscala, suma medie pentru care nu au fost platite taxele, declarata de catre contribuabili, fiind de 226.000 euro, o persoana declarând chiar o suma de 24 de milioane.

Ministerul nu a dorit sa faca publice nume de persoane, asa ca la intrebarea daca printre aceia care eludeaza fiscul se numara oameni din topul celor mai bogati 500 de oameni, raspunsul purtatorului de cuvânt a fost: foarte posibil, dar nu vom comunica aceste lucruri.

Asaltul de contribuabili la oficiile fiscale este considerat drept un mare succes de catre secretarul de stat de la ministerul olandez de finante, Jan Kees de Jager, fiind pus in legatura cu o apropiata inasprire a regulilor in acest domeniu.

Cei aflati in culpa nu primesc acum amenda in cazul in care vin de buna voie la fisc, pentru a declara sumele de bani la care nu au platit impozit. De la 1 ianuarie 2010 insa acest lucru se va schimba, iar cei care sunt ajunsi de remuscari vor putea si ei primi o amenda de 15% din suma datorata, in cazul in care au trecut banii ascunsi sub tacere timp de mai mult de 2 ani de zile.

De Jager (CDA – Apelul Democrat-Crestin, partidul premierului Jan Peter Balkenende) a inceput vânatoarea dupa cei vinovati de evaziune fiscala inca de la preluarea functiei sale, ridicând deja amenda, in cazul in care fiscul descopera evaziunea, la 300% din suma datorata la adminstratia financiara.

De Jager incheie totodata o serie de acorduri cu tot mai multe tari pentru schimbul de date bancare, saptamâna aceasta urmând sa fie incheiate acorduri cu alte doua tari: Austria si Singapore, arata purtatorul de cuvânt si adauga:

“Sunt din ce in ce mai putine locuri in lume unde pot fi depozitati bani negri”. Pe lista lui De Jager sunt avute in vedere si o serie de alte state, in primul rând state pitice, printre care San Marino, Andorra, Monaco, Gibraltar, Liechtenstein sau Malayezia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata