Inaugurarea noului sediu al ICR Madrid, un moment de vârf în cadrul unei bogate activităţi culturale

În cei aproape opt ani de când funcţionează în capitala spaniolă, momentul de vârf al Institutului Cultural Român de la Madrid este constituit de inaugurarea noului sediu, în centrul oraşului şi în centrul vieţii culturale metropolei. Rolul ICR Madrid este unul privilegiat, datorită originilor latine comune ale limbilor vorbite de cele două popoare, iar activitatea instituţiei şi-a făcut totodată oricum simţită prezenţa în peisajul cultural al capitalei spaniole şi al Spaniei în general, a observat miercuri preşedintele ICR, Lilian Zamfiroiu.

Locul în care se găseşte acum ICR Madrid oferă mai multă vizibilitate şi audienţă. De acum, „literatura filmul, artele plastice, teatrul şi muzica din România vor să ofere în continuare publicului spaniol momente de încântare, iar această ofertă de evenimente o să fie într-un loc primitor pentru un public numeros şi divers, atât românesc, cât şi spaniol”, şi-a manifestat speranţa preşedintele ICR. Cu referire la momentul de vârf pe care îl constituie inaugurarea noului sediu, Zamfiroiu a amintit de numeroasele activităţi culturale de calitate organizate de ICR Madrid şi a ţinut să laude „echipa dinamică şi devotată de aici, în egală măsură călduroasă şi receptivă faţă de publicul spaniol”, care s-a implicat cu „dăruire în realizarea de evenimente de calitate”.

„O relaţie de parteneriat strategic include în mod firesc şi o dimensiune culturală”, iar inaugurarea noului sediu constituie un eveniment special, a subliniat la rândul său şi ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu referire la întărirea relaţiilor bilaterale, la nivel politic, dintre Spania şi România. „Este un sediu superb, într-o zonă cu semnificaţie culturală remarcabilă în Madrid, care oferă o continuitate firească a unei activităţi apreciate a ICR”, a mai spus ministrul, arătând totodată că prezenţa culturii româneşti, şi aşa una activă, va putea face de acum „un salt cultural mai mare, mai vizibil”. În plus, a mai amintit el, ICR Madrid se distinge şi prin promovarea cursurilor de limbă şi cultură română, filiala din capitala spaniolă fiind cea care are cel mai mare număr de cursanţi înscrişi la aceste ore.

Inaugurarea oficială a noului sediul al Institutului Cultural Român de la Madrid a avut loc miercuri şi va fi urmată de mai multe evenimente prin intermediul cărora instituţia speră ca noua casă a culturii române să intre în circuitul instituţiilor culturale de prestigiu din capitala Spaniei, informează un comunicat al ICR.

Noul sediu al ICR Madrid, cu o suprafaţă de 400 de metri pătraţi, aflat într-o clădire de patrimoniu, beneficiază de instalaţii noi, într-un spaţiu care, adaptat fiind la cele mai noi exigenţe în domeniu, păstrează cu rigoare arhitectura şi ornamentaţia specifice unei clădiri emblematice din Madridul mijlocului de secol XIX. Prietenii culturii române pot găsi noul sediu al instituţiei în Plaza de la Lealtad, chiar lângă monumentul ridicat în memoria celor căzuţi la 2 Mai 1808, la câţiva paşi de Muzeul Prado şi vizavi de Muzeul Thyssen-Bornemisza.

Spaţiul poate găzdui şi expoziţii, proiecţii de filme sau lansări de carte. Săptămâna aceasta vor putea fi admirate la noul sediu cele mai frumoase clădiri din patrimoniul arhitectural românesc, într-o expoziţie realizată în colaborare cu Uniunea Arhitecţilor din România, ce reuneşte fotografii ale unor clădiri reprezentative, ridicate între 1892 şi 1944. Selecţia fotografiilor face parte dintr-o expoziţie mai amplă ce va fi vernisată curând la Colegiul Oficial al Arhitecţilor din Madrid.

Sâmbătă, 15 martie, vor avea loc două sesiuni de lecturi dramatizate de poveşti pentru copii, în română şi spaniolă, cu texte din opera lui Ion Creangă, de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 175 de ani. Duminică, 16 martie, ICR Madrid inaugurează prima seară de film românesc din cadrul unui program ce va avea o prezenţă lunară, cu filmul din 1979  „Duios Anastasia trecea”, în regia lui Alexandru Tatos.

În cadrul evenimentelor dedicate Francofoniei, marţi, 18 martie, tot la noul sediu al ICR Madrid va putea fi vizionat un amplu documentar dedicat dirijorului şi compozitorului Sergiu Celibidache. Joi, 20 martie, va avea loc tot aici o discuţie, punctată de secvenţe cinematografice, despre opera şi personalitatea lui Panait Istrati. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata