India vrea să construiască un telescop solar uriaş

India intenţionează să construiască în pliurile lanţului muntos Himalaya unul din cele mai mari telescoape solare din lume, care va fi folosit drept instrument de studiu al structurii microscopice a corpului ceresc, a informat joi (2 septembrie 2010) o sursă oficială, citată de Efe.

Noul telescop, cu un diametru de 2 metri, va fi găzduit de regiunea Ladakh, din Kashmirul Indian, costul dispozitivului fiind estimat la suma de 1,5 miliarde de rupii (în jur de 32 de milioane de dolari). ‘Telescopul solar va fi folosit la studierea structurii microscopice a soarelui şi pentru obţinerea de observaţii specifice’, a dat asigurări directorul Institutului Indian de Astrofizică, Siraj Hasan.

Centrul şi-a anunţat intenţia de a finanţa proiectul numit ‘Marele Telescop Solar Naţional’, urmând să participe şi la proiectarea, construcţia şi instalarea sa. ‘Cu cât vor fi mai mari diametrul şi suprafaţa disponibilă pentru a absorbi lumina solară, cu atât mai mult raze se vor putea cumula pe secundă, ceea ce le va permite cercetătorilor să strângă informaţii mai clare şi să obţină rezultate precise’, a constatat Hasan.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata