Instanța franceză respinge procesul împotriva companiilor chimice

Un tribunal francez a respins o ofertă a unui fost jurnalist de a cere companiilor să dea socoteală pentru furnizarea erbicidului toxic „Agent Orange” în timpul războiului din Vietnam.

Tran To Nga, în vârstă de 79 de ani, dorea ca 14 giganți agrochimici, inclusiv Bayer-Monsanto și Dow Chemical, să fie judecați pentru infracțiunea de ecocid – distrugerea mediului.

Cu toate acestea, instanța din Evry, lângă Paris, a refuzat să audieze cazul.

Acesta a spus că nu are jurisdicție cu privire la acțiunile din timpul războiului guvernului SUA.

Bombardierele americane au aruncat zeci de milioane de litri de agent portocaliu defoliant în Vietnam și Laos pentru a priva luptătorii nord-vietnamezi de camuflaj și alimente între 1962 și 1971.
Doamna Tran, care este franco-vietnameză și a acoperit conflictul în calitate de jurnalist, spune că ea și milioane ca ea suferă, ca urmare probleme cronice de sănătate.

Ea a spus că va face apel împotriva deciziei.

Conform hotărârii – văzută de agenția de știri franceză AFP – judecătorii au confirmat argumentul companiilor conform căruia au acționat „la ordinele” guvernului SUA care era angajat într-un „act suveran”. Instanța a spus că nu are competența de a judeca un astfel de caz.

Echipa juridică a doamnei Tran susținuse că multinaționalele ar fi trebuit să refuze furnizarea armatei americane cu Agent Orange – așa numit din cauza dungilor portocalii de identificare.

Dar firmele au spus că nu pot fi făcute responsabile pentru orice utilizare a făcut armata SUA a produsului lor, a raportat AFP.
Într-o declarație pe Twitter, unul dintre avocații doamnei Tran, William Bourdon, a numit decizia „uluitoare” și a declarat că instanța contrazice principiile moderne ale dreptului internațional și național.

Într-o declarație, Bayer a declarat că a salutat decizia instanței, adăugând că are „o mare simpatie” pentru doamna Tran și „toți cei care au suferit” în timpul războiului din Vietnam, relatează agenția de știri Reuters.

Dna Tran a intentat procesul în 2014 cu sprijinul mai multor grupuri pentru drepturile omului. Ea spune că suferă de efectele agentului portocaliu, inclusiv diabetul de tip 2 și o alergie rară la insulină.

Dna Tran a solicitat despăgubiri pentru recunoașterea problemelor de sănătate pe care le-au suferit atât ea, cât și alții, precum și recunoașterea pagubelor pe care agentul Orange le-a cauzat mediului.

„Nu lupt pentru mine, ci pentru copiii mei și pentru milioanele de victime”, a spus ea în ianuarie.

SUA își compensează veteranii expuși la defoliant, dar nu compensează cetățenii vietnamezi.

Defoliantul conținea dioxină, care este una dintre cele mai toxice substanțe chimice cunoscute de oameni și a fost legată de creșterea ratei de cancer și a defectelor congenitale.

Vietnamul spune că, câteva milioane de oameni au fost afectați de Agentul Orange, inclusiv 150.000 de copii născuți cu malformații congenitale severe.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata