Întâlnire „suspectă” între şefii ARD şi ZDF şi şeful televiziunii iraniene

Săptămâna trecută, directorul televiziunii de stat iraniene, Ezzatollah Zarghami, a făcut o vizită la sediul televiziunilor germane ZDF şi SWR (aparţinând grupului ARD), purtând discuţii cu directorul executiv al ZDF, Markus Schaechter şi cu preşedintele postului ARD, Peter Boudgoust, fiecare din părţi prezentând însă întâlnirea într-un fel diferit, scrie Der Spiegel.

Iranienii au afirmat că s-a negociat cu această ocazie o cooperare mai strânsă, în timp ce cei de la ARD şi ZDF declarau că a fost vorba doar despre discuţii protocolare.
După cum se spunea în comunicatul biroului de presă al ZDF, ‘colegii de la televiziunea iraniană’ ar fi avut posibilitatea de a cunoaşte ‘noul studiou de ştiri al ZDF şi posibilităţile sale digitale’, în timp ce din comunicatul SWR reieşea că ‘delegaţia iraniană a fost interesată de standardele tehnice şi condiţiile de producţie’. Postul SWR semnaliza din partea sa că doreşte întărirea ‘relatărilor mass-media independente din Iran’.

De ce însă oaspeţii iranieni, care erau interesaţi doar de standardele tehnice, au fost primiţi de şefii ARD şi ZDF nu a fost deloc clar din luările de poziţie, mai ales că în astfel de caz ar fi fost suficient doar directorul tehnic.
Din acest motiv rămâne suspiciunea că nu s-a discutat doar despre ‘standarde tehnice şi condiţii de producţie’. În lipsa unor informaţii concrete se poate doar imagina existenţa unui protocol al discuţiilor, eventual elaborat de partea iraniană, care ar putea suna în felul următor:

‘Avem toate motivele să fim mulţumiţi de derularea discuţiilor, partea germană arătând înţelegere şi dorinţă de compromis pentru a putea relata din Iran, pentru aceasta fiind nevoie doar tact în ce priveşte sensibilităţile celeilalte părţi’.

Partea germană s-ar fi oferit astfel să producă o serie a emisiunii Musikantenstadl (emisiune de muzică la ARD şi alte posturi de limbă germană, n.red.) în care să fie cântate doar cântece revoluţionare iraniene şi să nu apară femei, putându-se imagina eventual şi înlocuirea în relatările din Orientul Mijlociu a numelui ‘Israel’ cu ‘formaţiunea sionistă’.

În schimb, oferta părţii iraniene de a transmite relatări detaliate despre lapidări de adulterine şi spânzurări de homosexuali ar fi fost respinsă de partea germană, pe motiv că în Germania femeile nu pot fi nici măcar bătute darămite lapidate iar homosexualitatea nu mai este un delict, în timp ce nevoia de violenţă a publicului este satisfăcută de filmele poliţiste.

Într-un alt segment al protocolului s-ar mai putea spune că părţile ar dori să renunţe la demonizarea reciprocă şi că se recomandă corespondenţilor germani din Iran să renunţe la folosirea unor concepte precum ‘dictatură’, ‘fanatism religios’ sau ‘regim injust’, în schimbul renunţării corespondenţilor iranieni la categorisirea Germaniei drept ‘democraţie’, ‘mlaştină a păcatelor’ sau ‘republică de necredincioşi’. Totodată, în protocol ar mai putea exista şi prevederea că, pe durata întrevederilor, în cantina ZDF şi SWR se stopează vânzarea băuturilor alcoolice, fapt considerat de oaspeţi un ‘semn de respect’.

Toate cele de mai sus sunt desigur rodul imaginaţiei, în condiţiile în care birourile de presă ale ARD şi ZDF au afirmat că nu au cunoştiinţă de vreun ‘protocol de discuţii’. În cazul în care ar exista unul, ar putea fi vorba doar de o încercare de a sabota relatările critice despre Iran ale ZDF şi ARD.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata