Internetul sărbătoreşte 25 de ani cu un viitor promiţător, dar şi cu ameninţări îngrijorătoare

Internetul își sărbătorește a 25-a aniversare cu un viitor promițător, dar încolțit de cei care amenință acest instrument universal de informare, printr-o reuniune desfășurată săptămâna aceasta în California (SUA), notează vineri EFE.

Fondatorul World Wide Web, Sir Tim Berners-Lee, supranumit „părintele Internetului”, Vinton Cerf, vicepreședintele Google, și numeroși ingineri și experți în informatică se întâlnesc zilele acestea la Santa Clara. Alături de ei sunt prezenți șefa Comisiei Federale de Comunicații (FCC), Jessica Rosenworcel, președintele Corporației Internet pentru Alocarea de Nume și Numere (ICANN), Fadi Chehade, și președintele Fundației Ford, Darren Walker.

Experții sunt unanim de acord asupra puterii de democratizare a internetului, dar și cu privire la tentațiile de control al web-ului din partea guvernelor sau altor protagoniști. Ei au pledat pentru o rețea liberă de restricții, la care să poată avea acces oricine. În acest sens, șefa FCC s-a referit la afirmațiile unui vicepreședinte latino-american, fără să-l numească, potrivit căruia web-ul este un instrument puternic ce ar trebui controlat.

„Web-ul este într-adevăr instrumentul cel mai universal pe care l-am creat”, a spus la rândul său președintele ICANN, Fadi Chehade, subliniind importanța unor decizii care să descurajeze guvernele în a controla o rețea liberă și deschisă.

Moh Reza Haghighat, inginer de origine iraniană de la Departamentul de inovație al Intel, a declarat EFE că noile tehnologii care vor fi încorporate în curând computerelor, precum camerele în trei dimensiuni, vor permite o mai mare interacțiune utilizator — dispozitive electronice. „Dispozitivele te vor putea vedea, auzi și simți”, a spus Haghighat.

Sir Tim Berners-Lee a pledat pentru o mai mare neutralitate și independență a internetului, pe care le-a considerat obligatorii. „Părintele internetului” a criticat însă rețelele de socializare populare precum Twitter, considerând că amplifică opiniile extreme, fenomen îngrijorător într-o lume atât de polarizată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata