Intimitatea reginei Elizabeta a II-a, la vedere

Cu prilejul plecării în vacanţă a reginei Elizabeta a II-a, la reşedinţa sa din Balmoral (Scoţia), Palatul Buckingham îşi deschide porţile şi expune obiectele care o însoţesc de-a lungul anului pe regină, notează marţi ziarul El Pais.

Elizabeta a II-a poartă în fiecare an o altă pălărie la cursele de cai de la Ascot. În noiembrie iese cu trăsura din Buckingham Palace pentru a deschide sesiunile Parlamentului. În Săptămâna Mare, după slujba din Joia Mare, împarte monede din portofolele sale brodate cu roşu şi ab, în cartierul Yeomen. În această ţară, care ţine greu pasul cu trecerea anilor, anotimpurile şi calendarele sunt marcate de ceremoniile monarhiei.

Acum a venit vacanţa de vară şi, cum cere tradiţia, regina va pleca din Londra în compania soţului său ducele de Edimburg pentru a sta două luni la Balmoral, în Scoţia. În lipsa locatarilor săi regali, în fiecare an Buckingham Palace se deschide publicului şi organizează o expoziţie.
Anul acesta se numeşte ‘Queen’s Year’ şi reuneşte obiecte vestimentare sau care au însoţit-o pe regină în vizitele sale oficiale, precum uniforma Ordinului Jartierei, şaua pe care urcat regina când a participat la festivităţile prilejuite de aniversarea sa, la parada Trooping the Colour.

Intrarea în palat şi vizitarea expoziţiei – deschisă până la 1 octombrie – costă 17 lire (45 de familie). În fiecare dimineaţă, regina ia micul cu principalele ziare britanice pe masă. Apoi primeşte corespondenţa (între 200 şi 300 de scrisori zilnice, în 58 de ani de domnie a primit peste 3 milioane de misive).

Le citeşte selectiv şi indică secretarilor cum doreşte să li se răspundă. Dacă este zi de acordare de distincţii (în domnia sa a acordat peste 400.000 de onoruri) evenimentul are loc la orele 11. Masa de prânz o ia în compania prinţului Filip. După-amiaza o dedică angajamentelor din ziua respectivă (400 în 2009). Seara la orele 7.30 primeşte un raport al conţinutului zilei pe care îl citeşte înainte de culcare.

Regina participă la aceste eveniment în ţinute pe care le schimbă frecvent. Pe primul ministru îl primeşte miercuri la orele 6.30 după-amiaza într-o ţinută de zi. O ţinută sobră poartă de obicei şi la mesajul de Crăciun, televizat în fiecare an de la urcarea sa pe tron 1952. În calitatea sa de cap al Bisericii Anglicane discursurile ei au un simbol spiritual şi sunt transmise cu religiozitate. Întreaga solemnitate regală este în schimb etalată la deschiderea sesiunilor Parlamentului.

Expoziţia expune ţinutele purtate de regină şi de soţul ei la aceste ocazii. Toamna are loc ceremonia în amintirea eroilor căzuţi, în duminica de dinaintea zilei de 11 noiembrie, denumită Remembrance Sunday, când a fost semnat armistiţiul Primului Război Mondial şi când sunt depuse coroane cu flori la Capela regală din Whitehall. Urmează primirea corpului diplomatic.

Este cea mai mare recepţie care se organizează la Palatul Buckingham, la care participă 1.500 de persoane din 130 de ţări. Venirea iernii este inaugurată de Elizabeta a II-a cu Royal Variety Performance, ‘un show’ organizat la începutul lui decembrie la care sunt invitaţi principalii artişti britanici. În timpul domniei sale au participat nume sonore precum Beatles (1963), The Supremes (1968), Shirley Bassey (2000) sau Lady GaGa (2009) pentru a cita doar câteva.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata