Întreprinzători ambiţioşi din Europa de Est aleg Anglia

S-a spus la un moment dat că următorul val de întreprinzători din Marea Britanie va apărea din rândul imigranţilor economici din ţările Europei Centrale, cum ar fi Polonia, ajunşi în Marea Britanie pentru a lucra.

Cu toate acestea, profesioniştii de pe piaţa investiţiilor interne susţin că imigranţii din Europa de Est sunt cei care se mută în prezent în Marea Britanie pentru a pune bazele unei afaceri cu potenţial de dezvoltare ridicat, scrie Financial Times.
Dintre cei şase câştigători de anul trecut ai competiţiei Seedcamp, un concurs menit să încurajeze talentul antreprenorial în Europa, trei proveneau din afara Regatului Unit şi toţi trei erau din Europa de Est.

Printre companii se număra şi Brainient, o societate lansată de românul Emi Gal (24 de ani), la Bucureşti, în 2008. Gal ştia că ideea sa de a crea o companie internaţională bazată pe o platformă care să creeze elemente interactive pentru reclame video online nu va putea avea sediul în România pentru mult timp. ‘Am conştientizat destul de repede că, dacă vreau să fac ceva la scară mare, trebuie să mă mut la Londra”, a mărturisit tânărul.

Platforma ‘LayeredBrain’ dezvoltată de Brainient permite creatorilor de reclame video pe Internet să adauge funcţii interactive pentru servicii suplimentare destinate consumatorilor. Prin urmare, o reclamă la o maşină, ar putea, spre exemplu, să beneficieze de opţiuni prin care, cu un singur click, consumatorii să poată comanda o broşură, să joace un joc video legat de maşina respectivă sau să îşi facă rezervare la un test drive.

Gal, care anterior a înfiinţat un post de televiziune online în România ce ‘a eşuat lamentabiľ însă, precizează că deşi societatea sa a fost capabilă să construiască platforma în România, nu a putut şi să o facă să funcţioneze acolo, deoarece ‘piaţa este mică, iar agenţiile nu sunt la curent cu cele mai noi tehnologii ‘.
‘Costurile mele s-au triplat literalmente de când m-am mutat aici, dar am cules roadele. Simt că am făcut mai mult într-un an aici decât am făcut în trei ani în România’, este de părere tânărul.

De la mutarea la Londra, Gal şi-a asigurat şi nişte investiţii viitoare şi urmăreşte să iasă din afacere în 3-4 ani. Potrivit lui Alex van Someren, un dealmaker pentru programul de antreprenoriat al UKTI (Organizaţia britanică pentru Comerţ şi Investiţii) care l-a prezentat pe Gal unuia dintre investitorii săi principali, există o serie promiţătoare de întreprinzători care vin Londra din ţări precum Estonia, Polonia, Ungaria, Slovenia, România şi Lituania pentru a-şi dezvolta afacerile dorite.

În pofida provocărilor pe care le presupune ideea de a face afaceri într-o ţară străină şi a costurilor suplimentare pentru a-ţi stabili o afacere la Londra, pentru întreprinzătorii tineri şi optimişti pare să nu existe cale de întoarcere. ‘Cu siguranţă următoarea mea companie o voi fonda la Londra’, afirmă românul Emi Gal.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata