Investiţii de 500 milioane de dolari în asanarea lacului Titicaca

15

Bolivia și Peru au semnat joi, în capitala La Paz, un acord pentru investiții în valoare de 500 de milioane de dolari pentru reabilitarea mediului în zona Lacului Titicaca, unde poluarea amenință biodiversitatea, informează agenția France Presse.

Acordul prevede limitarea presiunilor asupra mediului, consolidarea managementului de mediu și asanarea apelor. Cele 500 de milioane de dolari urmează să fie investiți până în anul 2025.

Acordul a fost semnat de ministrul bolivian al mediului și gospodăririi apelor, Alexandra Moreira, și de ministrul peruvian al mediului Manuel Pulgar, care a spus că au fost deja demarate acțiuni concrete, cum ar fi investițiile în uzine de tratare a apelor uzate.

Poluarea Lacului Titicaca, situat la 3.800 de metri deasupra nivelului mării, la granița dintre cele două țări, afectează viața de zi cu zi a locuitorilor și pescuitul din care ei trăiesc, precum și fauna din zonă.

Lacul Titicaca este întins pe 8.562 de kilometri pătrați și are o adâncime medie cuprinsă între 140 și 180 de metri, ajungând până la 280 de metri. Partea de vest a lacului aparține regiunii peruane Puno, iar cea estică departamentului bolivian La Paz. Lacul are 41 de insule, dintre care unele sunt dens populate.

În acest lac se varsă peste 25 de râuri. De asemenea, lacul își menține nivelul apelor datorită ploilor și topirii zăpezilor de pe munții din vecinătatea podișului Altiplano.

Urmele de locuire în jurul lacului Titicaca datează de 10.000 de ani, însă primele comunități propriu-zise datează din jurul anului 1200 î.Hr., locuitorii fiind dependenți de apă pentru traiul lor de zi cu zi bazat pe agricultură și pescuit, conform transboundarywaters.orst.edu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata