Irakul reia concesionarea exploataţiilor petroliere de companiile străine

Irakul va concesiona incepând de saptamâna viitoare exploatarea celor mai mari zacaminte petroliere din tara unor companii straine, masura luata in premiera in ultimii 37 de ani menita sa-i asigure fondurile indispensabile reconstructiei, transmite AFP.

Prevazuta initial pentru luni, anuntarea firmelor câstigatoare ale concesiunile a fost intârziata cu o zi din cauza unei furtuni de nisip care a provocat inchiderea aeroportului din Bagdad.

Incidentul i-a impiedicat pe multi dintre reprezentantii companiilor petroliere straine sa ajunga la timp in Irak.

Reuniunea ar putea fi continuata si miercuri, daca este necesar, a precizat ministerul irakian al petrolului.
În total, 31 de societati petroliere straine au depus oferte pentru exploatarea a sase mari câmpuri petrolifere, situate in sudul si nordul tarii, cu rezerve estimate la 43 miliarde de barili.

Cele sase câmpuri sunt Rumaila (sud), cu zacaminte estimate la 17,7 miliarde de barili, Kirkuk (nord) cu 7,9 miliarde barili, Qurna-Vest (sud), cu 8,5 miliarde barili, Zubair (sud), 4 miliarde barili, Bai Hassan (nord), 2,4 miliarde barili si Missane (sud), 2,6 miliarde barili.

Irakul va mai atribui de asemenea doua contracte de exploatare a doua zacaminte de gaze naturale, situate la vest si la nord de Bagdad.

Între companiile ofertante se regasesc Chevron, ExxonMobil, ConocoPhillips, BP sau Shell, dar si firme europene (Total – Franta, Eni, Edison – Italia, Repsol – Spania, StatoilHydro – Norvegia, Maersk Olie og Gas – Danemarca), chineze (Sinochem, Sinopec CNOOC, CNPC), japoneze (INPEX, Japex), rusesti (Gazprom Neft si Lukoil) si australiene (BHP Billiton, Woodside Petroleum).

Petronas din Malaiezia, TPAO din Turcia sau ONGC Videsh din India se numara, de asemenea, printre ofertanti.

Obiectivul guvernului irakian este de a majora productia tarii de la 2,4 milioane de barili pe zi in prezent la mai mult de 4 milioane de barili/zi peste 5 ani.

Cresterea productiei de petrol ar urma sa aduca Irakului cel putin 1.700 miliarde de dolari in urmatorii 20 de ani, care vor finanta reconstructia tarii, devastata de 30 de ani de razboaie si de embargoul international.

Potrivit ministerului irakian al petrolului, doar 30 miliarde dolari vor reveni companiilor alese pentru exploatarea zacamintelor, statul urmând sa ramâna stapânul rezervelor tarii.

Pentru companiile petroliere straine, aceasta este o ocazie de a reveni in Irak, dupa nationalizarea Iraq Petroleum Company, in 1972.

Unii specialisti subliniaza ca Irakul este una dintre putinele tari din lume care vor inregistra in urmatoarele decenii o crestere a productiei de petrol, ceea ce constituie o oportunitate rara pentru grupurile petroliere.

Aceeasi analisti releva ca Irakul va mai acorda inca 16 licente pentru dezvoltarea unor câmpuri neexploatate, la inceputul lui 2010.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata