Iranul a notificat oficial AIEA despre decizia sa de a obţine uraniu îmbogăţit 20%

Iranul a notificat luni (8 februarie 2010) oficial Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) asupra deciziei de a începe îmbogăţirea uraniului în proporţie de 20%, a declarat reprezentantul Iranului la AIEA, Ali Asghar Soltanieh, pentru televiziunea de stat în arabă Al Alam, relatează agenţiile internaţionale de presă.

‘Scrisoarea oficială a Iranului privind debutul activităţilor sale de îmbogăţire la 20%, menite să furnizeze combustibil pentru reactorul din Teheran, a fost remisă astăzi AIEA. Am invitat, prin această scrisoare, inspectorii AIEA să fie prezenţi la situl de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, întrucât toate instalaţiile nucleare ale Republicii islamice sunt plasate sub controlul agenţiei’, a declarat Soltanieh telefonic de la Viena.

Conform agenţiei Irna, Soltanieh a subliniat că ‘peste opt luni s-au scurs de când Iranul i-a comunicat directorului general al AIEA că are nevoie de combustibil’ pentru reactorul de cercetare medicală de la Teheran şi ‘patru luni de la negocierile de la Viena’ privind eventuala furnizare de combustibil de către marile puteri.

‘În mod evident, nu mai putem aştepta pentru a răspunde nevoilor bolnavilor noştri a căror îngrijire necesită izotopi’, a adăugat el.

‘Republica Islamică a deschis o uşă naţiunilor industrializate şi această uşă rămâne deschisă’, a mai subliniat Soltanieh, cerând acestor naţiuni ‘să profite de oportunitatea de a trece de la confruntare la cooperare’.

Lansarea operaţiunilor care vizează obţinerea uraniului îmbogăţit 20%, de la cel slab îmbogăţit la 3,5%, de care dispune în prezent Teheranul, a fost anunţată duminică de către şeful Organizaţiei iraniene pentru energie atomică (OIEA), Ali Akbar Salehi, care a primit directive în acest sens din partea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Această decizie a fost luată, conform Teheranului, din cauza blocajului discuţiilor cu grupul celor şase – Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie, Germania – privind furnizarea de combustibil îmbogăţit la 20% de care Iranul are nevoie pentru un reactor de cercetare nucleară care produce izotopi medicali.

Producţia de uraniu înalt îmbogăţit ar urma să înceapă marţi la uzina din Natanz, a mai precizat Ali Akbar Salehi. Uzina, aflată sub supravegherea AIEA, numără peste 8.000 de centrifuge, dintre care 4.600 în activitate. Instalaţiile subterane de la Natanz pot adăposti 50.000 de centrifuge, precizează AFP.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata