Iranul amenință să pună capăt acordului cu AIEA din cauza presiunii conduse de SUA

Iranul amenința să pună capăt unui acord încheiat cu paznicul nuclear al ONU weekendul trecut, salvând temporar o mare monitorizare a activităților sale, în cazul în care consiliul agenției susține o presiune condusă de SUA pentru a critica Teheranul săptămâna viitoare, arată un document de poziție iranian.
Săptămâna aceasta, Teheran a redus cooperarea cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică, punând capăt măsurilor suplimentare de inspecție introduse prin acordul său nuclear din 2015 cu puteri majore. A fost ultimul dintre mai mulți pași de răzbunare pentru sancțiunile SUA reimpuse după ce Statele Unite au renunțat la acel acord în 2018.

Administrația Iranului și a președintelui SUA, Joe Biden, este acum blocată într-o confruntare cu privire la cine ar trebui să meargă mai întâi pentru a salva acordul din 2015. Teheranul spune că Washingtonul ar trebui să ridice mai întâi sancțiunile. Biden vrea ca Iranul să anuleze mai întâi numeroasele sale încălcări de represalii ale restricțiilor nucleare ale acordului.

În propria sa lucrare trimisă altor state membre ale AIEA înaintea reuniunii trimestriale săptămânale a Consiliului guvernatorilor din 35 de țări ale ONU, Statele Unite au declarat că doresc o rezoluție care să „exprime îngrijorarea profundă a Consiliului cu privire la cooperarea Iranului cu AIEA ”.
Ziarul american obținut de Reuters a declarat că, consiliul ar trebui să solicite Iranului să anuleze încălcările acordului și să coopereze cu AIEA pentru a explica modul în care s-au găsit particule de uraniu în locuri vechi nedeclarate – descoperiri raportate pentru prima dată de Reuters și confirmate într-un raport al AIEA.

„Iranul percepe această mișcare ca fiind distructivă și o consideră ca un sfârșit al înțelegerii comune din 21 februarie 2021 dintre Agenție și Republica Islamică Iran”, a declarat Iranul în propria sa lucrare trimisă în alte țări și obținută de Reuters, referindu-se la acord de weekend cu șeful AIEA, Rafael Grossi.

Acest lucru, la rândul său, „poate duce la complicații suplimentare în legătură cu JCPOA”, a spus acesta, referindu-se la acordul din 2015 prin numele său complet, Planul de Acțiune Comprehensiv Comun, adăugând că Franța, Marea Britanie, Germania și Statele Unite „și-au dezvăluit planurile” pentru o rezoluție a consiliului.
Diplomații au spus că nu este încă clar dacă consiliul va adopta o rezoluție. În iunie, după ce AIEA a declarat că Iranul i-a refuzat accesul pentru inspecții rapide în două locuri unde a găsit ulterior particule de uraniu, consiliul a adoptat o rezoluție prin care a cerut Iranului să cedeze. Rusia și China s-au opus.

Iranul nu a enumerat măsurile pe care a încetat să le pună în aplicare săptămâna aceasta, dar acestea includ așa-numitul protocol adițional care permite AIEA să efectueze inspecții rapide în locații nedeclarate.

Acordul de weekend menține înregistrarea de date suplimentare, așa cum este specificat în acordul din 2015, timp de până la trei luni, iar AIEA ar putea accesa acestea.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata