Iranul anunţă conectarea imediată la sistemul SWIFT de transferuri bancare

Iranul a anunțat luni, 18 ianuarie, că băncile sale se vor conecta din nou, repede și fără restricții, la sistemul internațional de transferuri bancare SWIFT, în contextul în care au fost eliminate sancțiunile internaționale care blocau participarea sa la acest sistem, relatează agenția EFE.

Într-un comunicat difuzat luni de Banca Centrală a Iranului se precizează că instituțiile financiare iraniene vor reveni în sistem ‘fără discriminare’, în timp ce ‘obstacolele din calea băncilor iraniene privind relațiile internaționale vor fi complet eliminate’.

Agenția iraniană Tasmin a anunțat luni că responsabilii Societății pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Globale (SWIFT) au confirmat necesitatea eliminării ‘unor sancțiuni privind Iranul’ și că instituția a inițiat deja acest demers.

‘SWIFT i-a informat pe partenerii săi relevanți în legătură cu măsurile necesare care trebuie demarate pentru a face posibil ca băncile ce fuseseră eliminate din sistem să se poată reconecta (…). Acele bănci care au fost scoase din sistem vor putea acum, automat, să fie capabile să se reconecteze la SWIFT, urmând procedurile obișnuite’, a menționat instituția.

Totuși, organizația a reamintit că vor rămâne încă în vigoare unele sancțiuni contra Iranului, în special cea care interzice acordarea de ‘servicii financiare specializate’ băncilor iraniene care sunt în continuare sancționate din anumite motive în Uniunea Europeană.

Comunitatea internațională a ridicat toate sancțiunile legate de programul nuclear al Teheranului, în conformitate cu acordul nuclear încheiat pe 14 iulie 2015, au anunțat sâmbătă, la Viena, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, și ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif.

Printre altele, ridicarea sancțiunilor implică ‘eliberarea’ a miliarde de dolari iranieni ce erau ‘înghețate’ în conturi, eliminarea embargoului asupra petrolului iranian și eliminarea restricțiilor bancare și de asigurări, care afectau țara.

Lipsa sistemului SWIFT era una dintre plângerile cele mai importante atât din partea oamenilor de afaceri iranieni cât și a celor din exterior care voiau să facă afaceri în această țară. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata