Iranul dă vina pe Israel pentru întreruperea centralelor nucleare de la Natanz și promite să se răzbune

Iranul îl învinovățește pe vrăjmașul regional Israel pentru un incident de sabotaj la situl său nuclear cheie din Natanz și se va răzbuna.
Site-ul web semi-oficial iranian Nournews a declarat că persoana care a provocat o întrerupere a energiei electrice într-una dintre halele de producție de la uzina subterană de îmbogățire a uraniului a fost identificată. „Se iau măsurile necesare pentru arestarea acestei persoane”, a raportat site-ul web, fără a oferi detalii despre persoana respectivă.

Incidentul s-a produs pe fondul eforturilor diplomatice ale Iranului și Statelor Unite de a relansa acordul nuclear al Teheranului din 2015 cu puterile majore, acord pe care Israel s-a respins, după ce fostul președinte american Donald Trump l-a abandonat acum trei ani.

Săptămâna trecută, Iranul și puterile globale au ținut ceea ce au descris drept discuții „constructive” pentru a salva acordul, care s-a dezlănțuit în timp ce Iranul și-a încălcat limitele privind îmbogățirea sensibilă a uraniului de când Trump a impus sancțiuni dure asupra Teheranului.

Autoritățile iraniene au descris incidentul cu o zi mai devreme ca un act de „terorism nuclear” și au declarat că Teheranul și-a rezervat dreptul de a lua măsuri împotriva autorilor.

Luni, ministrul de externe Mohammad Javad Zarif a dat vina în mod explicit pe Israel. „Sioniștii vor să se răzbune din cauza progresului nostru în ceea ce privește ridicarea sancțiunilor … Au spus public că nu vor permite acest lucru. Dar ne vom răzbuna împotriva sioniștilor ”, a spus Zarif, citat de televiziunea de stat.

Mai multe mijloace de informare israeliene au citat surse de informații nenumite spunând că serviciul de spionaj Mossad din țară a efectuat o operațiune de sabotaj cu succes la complexul subteran Natanz, ceea ce ar putea restabili munca de îmbogățire cu câteva luni. Israelul nu a comentat oficial incidentul.
„Răspunsul Iranului va fi răzbunarea împotriva regimului sionist la locul și timpul său”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Saeed Khatibzadeh.
Incidentul a avut loc la o zi după ce Teheranul, care a insistat că dorește doar energie nucleară pașnică, nu arme nucleare, a început noi centrifuge avansate de îmbogățire la Natanz.

Khatibzadeh a spus că incidentul ar putea fi considerat un „act împotriva umanității”, adăugând că nu a provocat „nici o contaminare sau victime” la fața locului.

„Experții noștri în domeniul nuclear evaluează daunele, dar vă pot asigura că Iranul va înlocui centrifugele deteriorate pentru îmbogățirea uraniului din Natanz cu cele avansate”, a spus Khatibzadeh.

„Toate centrifugele care au ieșit din circuit la locul Natanz erau de tip IR1”, a spus el, referindu-se la prima generație a Iranului de mașini de îmbogățire mai vulnerabile la întreruperi.
Incidentul a coincis, de asemenea, cu o vizită în Israel a secretarului american al Apărării Lloyd Austin, care a promis sprijinul administrației Biden pentru aliatul său din Orientul Mijlociu.

„M-am angajat să continuăm consultările noastre strânse cu privire la amenințările reprezentate de Iran și să consolidăm securitatea Israelului”, a scris Austin pe Twitter duminică târziu.

În același timp, în ciuda unei puternice opoziții israeliene, administrația președintelui Joe Biden se angajează să se alăture acordului nuclear din 2015 dacă Iranul revine la respectarea deplină a restricțiilor privind îmbogățirea uraniului.

Departamentul de Stat al SUA a declarat vineri că se așteaptă ca negocierile grupurilor de lucru să se reia săptămâna viitoare, delegațiile revenind în capitalele lor în prezent pentru consultări.

Au existat progrese în diplomația nucleară, au declarat vineri delegații, însă oficialii iranieni au citat dezacordul cu Washingtonul asupra sancțiunilor pe care trebuie să le ridice pentru un nou acord.

Un înalt oficial al administrației Biden a declarat că Washingtonul nu are nicio implicare în incidentul de la Natanz. „Nu avem nimic de adăugat la speculațiile cu privire la cauze”, a spus oficialul.

La o ceremonie de duminică, premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a făcut nicio referire directă la Natanz, deși a spus: „Lupta împotriva nuclearizării Iranului … este o sarcină masivă”.

Au existat episoade sporadice de sabotaj și întreruperi la instalațiile nucleare iraniene de peste un deceniu, fapt pentru care Teheranul a dat vina pe Israel, care consideră că programul nuclear iranian este o amenințare la adresa existenței sale.

În 2010, virusul computer Stuxnet, despre care se crede că a fost dezvoltat de Statele Unite și Israel, a fost descoperit după ce a fost folosit pentru a ataca Natanz, provocând defecțiuni dăunătoare ale cascadelor de centrifugă care rafinează uraniul.

În iulie anul trecut, a izbucnit un incendiu la Natanz despre care Iranul a spus că este o încercare de a-i sabota activitatea de îmbogățire.

Iranul a acuzat, de asemenea, Israelul de responsabilitatea pentru uciderea în ambuscadă din noiembrie anul trecut, în afara Teheranului, a lui Mohsen Fakhrizadeh, care a fost considerat de serviciile de informații occidentale drept creierul unui program secret de armament nuclear iranian. Israelul nu a confirmat și nici nu a infirmat implicarea.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata