Israelul acceptă propunerea egipteană de încetare a focului în Gaza

19

Israelul a acceptat propunerea egipteană pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza, a indicat marți un înalt oficial israelian, citat de agenția Reuters.

”Israelul a acceptat o propunere egipteană pentru o încetare a focului completă și nelimitată în timp. Israelul acceptase deja propunerea egipteană pe 15 iulie. Israelul a susținut întotdeauna o încetare a focului necondiționată și pe termen nelimitat”, a afirmat oficialul israelian sub rezerva anonimatului, fără să ofere alte detalii.

Oficiali egipteni și palestinieni au anunțat anterior că acordul de încetare a focului permanent va intra în vigoare la ora 16.00 GMT.

Potrivit AFP, Ministerul de Externe al Egiptului, țară care a mediat negocierile dintre palestinieni și israelieni, a anunțat într-un comunicat că acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza prevede deschiderea imediată a punctelor de trecere dintre Israel și enclava palestiniană pentru ”intrarea rapidă a ajutorului umanitar, a echipelor de salvare și a mijloacelor de reconstrucție”.

Acordul prevede, de asemenea, dreptul la pescuit în mare pentru palestinieni ”până la șase mile marine”, în loc de până la trei mile marine în prezent, precum și ”continuarea negocierilor indirecte (la Cairo) în legătură cu alte subiecte în decurs de o lună, începând de la intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului” (16.00 GMT), se precizează în comunicatul MAE egiptean.

AFP relatează că mii de palestinieni își manifestau marți bucuria pe străzile din Gaza în legătură cu intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului dintre Hamas și Israel, după 50 de zile de război, soldat cu 2.130 de morți în enclava palestiniană.

Focuri de armă erau trase în semn de bucurie în Gaza, în timp ce din moschei se înălța slavă lui Allah, pentru a celebra încetarea focului, care va fi urmată, potrivit medierii egiptene, de o relaxare a blocadei impuse din 2006 de către Israel împotriva enclavei palestiniene, unde trăiesc 1,8 milioane de persoane. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata