Jean-Claude Juncker cere creşterea numărului de femei în Comisia Europeană

Președintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut creșterea numărului de femei care vor face parte din viitorul Colegiu al Comisarilor, în scopul de a evita respingerea sa de către Parlamentul European dacă nu este respectată paritatea femei-bărbați, a indicat vineri anturajul său, citat de AFP.

Din cei 28 de comisari ai actualului executiv comunitar, nouă sunt femei. Or, acest echilibru este amenințat, deoarece candidații propuși până în prezent sunt bărbați, a subliniat sursa.

Votul în PE privind candidatura lui Juncker va avea loc pe 15 iulie. Dacă va fi aprobată, atunci Juncker se va angaja imediat în formarea echipei sale.

”Având în vedere intențiile afișate de către guverne, Juncker se teme că în echipa sa ar putea fi doar două sau trei femei când va cere învestitura echipei sale în octombrie în PE și că ar putea fi revocat doar pentru nerespectarea principiului parității”, a declarat o sursă apropiată fostului premier luxemburghez.

Dacă ajunge la conducerea executivului european, Juncker vrea să aibă o echipă de comisari ”cu un parcurs politic național și european impresionant”, a afirmat ea într-o declarație pentru AFP.

Jean-Claude Juncker nu exclude posibilitatea de a-i respinge pe candidații care nu au profilul cerut. El le-a solicitat guvernelor să-i prezinte o listă cu doi sau trei candidați, printre care să existe obligatoriu o candidatură feminină, precum și o listă cu posturile revendicate, a precizat anturajul său.

”Pentru moment, personalitățile prezentate sunt în principal bărbați și echipa riscă să fie formată din 26 de bărbați și două femei, cu 10 candidați pentru un mare post economic”, a declarat ironic sursa apropiată fostului premier luxemburghez.

Tendința a fost declanșată odată cu numirea de către Finlanda a fostului premier Jyrki Katainen, care asigură interimatul, în locul compatriotului său Olli Rehn, în postul de comisar pentru afaceri economice și monetare, unul dintre cele mai importante portofolii ale Comisiei Europene. Germania și Austria au venit și ele cu aceiași comisari, amândoi bărbați: Gunther Oettinger (energie) și, respectiv, Johannes Hahn (politica regională).

Juncker dorește să stopeze această tendință. ”Dacă guvernele propun femei, candidații lor vor avea șanse mai mari de a obține un post de vicepreședinte și un portofoliu important”, a dat asigurări anturajul lui.

Fiecare candidat va fi supus unei examinări la trecerea prin Parlamentul European, care poate să-i respingă înainte de votul de încredere pentru noua echipa în ansamblu a Comisiei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata