Jocurile europene: Cursă contratimp la Baku pentru găzduirea primei ediţii, în 2015

Capitala Azerbaidjanului, Baku, se află în plină cursă contracronometru pentru a fi complet pregătită anul viitor pentru găzduirea primei ediții a Jocurilor europene, cu mii de muncitori constructori pentru a finaliza lucrările, în acest moment doar un sfert dintre cele 16 arene fiind realizate în întregime.

Cu toate acestea, organizatorii sunt încrezători că totul va fi gata înainte de 12 iunie 2015, când este prevăzută Ceremonia de deschidere. Oricum, având doar 3 ani la dispoziție, întrucât Asociația comitetelor olimpice europene a decis drept gazdă Baku abia în decembrie 2012, capitala azeră și-a asumat o muncă herculeană. În prezent, 4.000 de oameni lucrează 24 de ore pe zi la terminarea stadionului național de 68.000 de locuri, astfel că sunt date asigurări că totul va fi gata la termen.

„Sunt incredibil de încrezător”, a declarat Simon Clegg, președintele executiv al Baku 2015, înaintea prezentării progreselor făcute de oraș în fața Asociației Comitetelor olimpice naționale (ANOC). „Nu există altă cale, nu sunt preocupat. Să spunem doar că se acționează foarte rapid în Azerbaidjan”.

Clegg, care a fost primul președinte executiv al Comitetului olimpic britanic, a spus că fosta republică sovietică a fost singura țară care a pus la dispoziție banii necesari pentru organizarea unei astfel de competiții majore polisportive într-un timp atât de scurt și că oricum nu cheltuiește mai mult decât îi poate permite producția de petrol și gaze care se realizează în această țară.

„Avem nevoie de o țară care are resurse semnificative și, de asemenea, o viziune și o motivație suficiente pentru a găzdui aceste Jocuri, pe care Europa nu a avut-o niciodată până acum”, a spus Clegg. „Așa că vom avea big-bang-ul Jocurilor europene”.

Pe de altă parte, organizatorii au ales să organizeze întreceri la 14 discipline, în loc de 20, cum era prevăzut inițial, cel puțin pentru prima ediție. Pentru aceasta au și semnat cu 6 sponsori majori și se află în negocieri avansate cu alți 7, punând la punct și detaliile pentru televiziuni, nu numai din Europa. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata