Joe Biden este gata să anunțe retragerea SUA din Afganistan

Anunțul planificat al președintelui Joe Biden, miercuri, cu privire la retragerea completă a SUA din Afganistan până la 11 septembrie își propune să închidă cartea despre cel mai lung război al Americii, deoarece criticii avertizează că pacea nu este asigurată decât după două decenii de lupte.
În timp ce oficialii au dezvăluit planurile de retragere ale lui Biden, comunitatea americană de informații a reînnoit marți îngrijorări cu privire la perspectivele guvernului susținut de SUA în Kabul, care se agață de un impas erodat.

„Guvernul afgan va lupta pentru a ține talibanii la distanță dacă coaliția retrage sprijinul”, a declarat evaluarea SUA, care a fost trimisă la Congres.

„Kabul continuă să se confrunte cu contracarări pe câmpul de luptă, iar talibanii sunt încrezători că vor putea obține victoria militară”.

Biden intenționează să anunțe miercuri la Casa Albă că toate trupele americane din Afganistan vor fi retrase până pe cel târziu 11 septembrie, au declarat înalți oficiali americani.

11 septembrie este o dată extrem de simbolică, care semnifică 20 de ani de la ziua atacurilor al Qaeda asupra Statelor Unite, care l-au determinat pe președintele de atunci George W. Bush să lanseze conflictul. Războiul a costat viața a 2.400 de membri ai serviciului american și a consumat aproximativ 2 trilioane de dolari.

Președintele democratic se confruntase cu un termen de retragere de 1 mai, stabilit de predecesorul său republican, Donald Trump, care a încercat, dar nu a reușit să scoată trupele înainte de a părăsi funcția.
Decizia lui Biden va menține 2.500 de soldați în Afganistan după termenul limită de 1 mai, însă oficialii au sugerat că trupele ar putea pleca complet înainte de 11 septembrie.

„Nu există o soluție militară la problemele care afectează Afganistanul și ne vom concentra eforturile pe sprijinirea procesului de pace în curs”, a spus un înalt oficial al administrației.

Rămâne neclar modul în care mișcarea lui Biden va afecta un summit planificat de 10 zile despre Afganistan, care va începe pe 24 aprilie la Istanbul, care va include Națiunile Unite și Qatar.

Talibanii, care au fost eliminați de la putere în 2001 de forțele conduse de SUA, au declarat că nu vor participa la niciun summit care va lua decizii cu privire la Afganistan până când toate forțele străine nu vor părăsi țara.
Criticii au spus că planul de plecare pare să predea Afganistanului o soartă incertă, lucru despre care experții spun că este probabil inevitabil.

„Nu există o modalitate bună prin care SUA să se poată retrage din Afganistan. Nu poate revendica victoria și nu poate aștepta la nesfârșit o formă cosmetică de pace ”, a declarat Anthony Cordesman la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington.

Senatorul democratic Jack Reed, președintele Comitetului pentru servicii armate al Senatului, a numit-o o decizie foarte dificilă pentru Biden.

„Nu există un răspuns ușor”, a spus Reed.

Oficialii americani pot pretinde că, cu ani în urmă, au decimat conducerea de bază a Al Qaeda în regiune. Dar legăturile dintre elementele talibane și Al Qaeda persistă.

Retragându-se fără o victorie clară, Statele Unite se deschid criticilor conform cărora retragerea este o admitere de facto a eșecului.

Războiul a început ca o căutare a liderului Al Qaeda, Osama bin Laden, în urma atacurilor grupului militant islamist din 11 septembrie, când teroriștii au lovit avioane în World Trade Center din New York City și Pentagonul din afara Washingtonului, ucigând aproape 3.000 de oameni. Bin Laden a fost ucis de o echipă americană de comando la ascunzătoarea sa din Pakistan în 2011.

Președinții SUA succesivi au încercat să se scoată din Afganistan, dar aceste speranțe au fost confundate de îngrijorările legate de forțele de securitate afgane, de corupția endemică din Afganistan și de rezistența unei insurgențe talibane care se bucura de un refugiu sigur peste granița din Pakistan.

Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, l-a acuzat pe Biden că intenționează să „întoarcă coada și să abandoneze lupta din Afganistan”.

„Retragerea precipitată a forțelor SUA din Afganistan este o greșeală gravă”, a spus McConnell, adăugând că operațiunile eficiente de combatere a terorismului necesită prezență și parteneri pe teren.

Chiar și aliații lui Biden din Congres s-au îngrijorat marți de impactul pe care îl va avea o retragere asupra drepturilor omului, având în vedere câștigurile – în special pentru femei și fete – din Afganistan, în ultimele două decenii.

Înaltul oficial al administrației a declarat că trupele americane nu sunt cea mai bună soluție pentru păstrarea câștigurilor în domeniul drepturilor omului, spunând că sunt necesare în schimb „măsuri diplomatice, umanitare și economice agresive”.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata