JokerStash se retrage după câștigarea ilicită a 1 miliard de dolari

2

Cea mai mare piață ilicită de carduri de credit din lume s-a retras după ce a câștigat o avere estimată la peste 1 miliard de dolari în criptomonede, potrivit cercetărilor realizate de firma de analiză blockchain Elliptic, împărtășită cu Reuters.

Piața „Joker’s Stash”, unde cărțile de credit furate și datele de identitate se tranzacționau în bitcoin și alte monede digitale, au încetat să funcționeze în această lună, a declarat Elliptic vineri, în ceea ce a numit un exemplu rar al unui astfel de site înclinat în propriile condiții. .

Utilizarea criminală a criptomonedelor le îngrijorează de multă vreme pe autoritățile de reglementare, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, și președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, au solicitat luna trecută o supraveghere mai strictă.

În timp ce finanțarea terorismului și spălarea banilor sunt cele mai importante preocupări legate de aplicarea legii, narcoticele, frauda, ​​escrocheriile și ransomware-ul se numără printre principalele domenii de utilizare ilegală a monedelor digitale, potrivit cofondatorului Elliptic, Tom Robinson.

Joker’s Stash a fost lansat în 2014, cu fondatorul său anonim „JokerStash” – care ar putea fi format din una sau mai multe persoane – postând mesaje atât în ​​rusă, cât și în engleză, a spus Elliptic. A fost disponibil pe web-ul obișnuit și prin darknet, care găzduiește piețe care vând contrabandă.
Darknet sau darkweb este o parte a internetului care nu este vizibilă pentru motoarele de căutare obișnuite și necesită o formă de browser care ascunde identitatea unui utilizator pentru a fi accesat.

Elliptic, ai cărui clienți includ agenții de aplicare a legii și firme financiare, estimează că JokerStash a obținut profituri de peste 1 miliard de dolari în criptomonede de-a lungul anilor, la prețurile actuale. Bitcoin a crescut de la puțin peste 300 de dolari în 2014 pentru a atinge vineri un record de 49.000 de dolari, ridicând alte monede în urma sa.

Firma blockchain a atins cifra de peste 1 miliard de dolari analizând veniturile pieței și taxele pe care le-a perceput și a declarat că se află la capătul inferior al estimărilor sale.

În decembrie, Interpol și FBI au confiscat numele de domenii utilizate de site, dar acesta a funcționat în continuare prin darknet, a spus Elliptic aici. Firma de cibersecuritate Digital Shadows a mai spus în decembrie că site-ul darknet a rămas funcțional după confiscare.

Interpol nu a răspuns unei cereri de comentarii. FBI-ul nu a putut fi contactat în afara orelor de program obișnuite.

Tranzacționarea ilegală a cardurilor de credit este „o afacere de miliarde de dolari”, a spus Robinson. „De asemenea, oferă un mijloc de a înlătura alte tipuri de criminalitate cibernetică”.

Pe 15 ianuarie, Joker’s Stash a postat un mesaj prin care anunța că se va închide definitiv pe 15 februarie. De fapt, a ieșit offline pe 3 februarie, a spus Elliptic.

„Jokerul se retrage bine meritat”, a spus mesajul, pe care Reuters l-a văzut într-o captură de ecran. „Este timpul să plecăm pentru totdeauna.”

Mesajul era însoțit de o imagine a tabloului „Stańczyk” din 1862 al artistului polonez Jan Matejko, care înfățișează un bufon de curte așezat într-un dormitor în timp ce o petrecere se desfășoară în fundal.

 


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News