Jurnalistul american Steven Sotloff, decapitat de jihadişti, avea şi cetăţenie israeliană

Steven Sotloff, jurnalistul american decapitat de militanți ai Statului Islamic (SI), avea și cetățenie israeliană, a indicat miercuri Israelul, după ce aparent a ținut secretă informația în scopul de a evita riscurile pentru ostatic, relatează agenția Reuters.

”Autorizat pentru publicare: Steven Sotloff era cetățean israelian. Odihnească-se în pace!”, a scris pe Twitter Paul Hirschson, purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe din Ierusalim.

Statul Islamic, un grup insurgent activ în Siria și Irak, a publicat marți o înregistrare video cu execuția lui Sotloff, pe care a numit-o drept o măsură de represalii la loviturile aeriene americane. Miercuri, SUA au confirmat autenticitatea înregistrării.

Moartea lui Sotloff a fost pe larg relatată de media israeliene, care l-au identificat pe reporterul în vârstă de 31 de ani ca fiind evreu și un colaborator ocazional care ținea secrete astfel de informații de când Statul Islamic a anunțat că el ar putea fi ucis în urmă cu două săptămâni.

”Noi am refuzat să recunoaștem orice relație cu el în cazul în care este periculos pentru el”, a afirmat Avi Hoffman, redactor la revista Jerusalem Report, care a relatat despre activitatea lui Sotloff.

Cotidianul israelian Yedioth Ahronoth, citând un fost coleg de captivitate, a afirmat că Sotloff a păstrat secretă apartenența sa iudaică față de insurgenții islamiști, pretinzând că este bolnav când a ținut post de Yom Kippur.

Potrivit media israeliene, Sotloff, născut în SUA, a emigrat în 2005 în Israel și a studiat la Centrul interdisciplinar Herzliya, un colegiu privat din apropiere de Tel Aviv. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata