Kazahstanul caută o nouă rută pentru livrările sale de petrol spre Europa

Kazahstanul este interesat în stabilirea unei noi rute de export pentru a-şi transporta surplusul de petrol în creştere, tranzitând Caucazul de Sud şi Marea Neagră spre Europa, scrie cotidianul britanic Financial Times (FT).

Preşedintele kazah Nursultan Nazarbaev a făcut publică schema de export după discuţiile purtate marţi, 2 martie, cu preşedintele român Traian Băsescu în capitala kazahă Astana. Nazarbaev a declarat că petrolul kazah poate fi transportat printr-un nou oleoduct tranzitând Azerbaidjanul şi Georgia spre Marea Neagră pentru a fi transportat spre România cu ajutorul tancurilor petroliere.

Noua rută, comentează FT, va ajuta Kazahstanul să îşi reducă dependenţa de oleoductele ruseşti care transportă majoritatea exporturilor sale de petrol destinate Occidentului. Analiştii susţin că anunţul lui Nazarbaev demonstrează o renaştere a încrederii Kazahstanului în rutele de export ale petrolului din Caucazul de Sud afectate în timpul unui scurt război dintre Rusia şi Georgia în august 2008, notează cotidianul britanic.

Oleoductele şi căile ferate georgiene au fost afectate în timpul războiului, expunând vulnerabilitatea rutelor de transport ale energiei care îi ajutaseră pe producătorii din Marea Caspică să îşi reducă dependenţa de gazoductele ruseşti.
Kazahstanul a oprit exporturile printr-un terminal marin la Batumi, pe coasta georgiană a Mării Negre, pe perioada războiului şi a declarat că ar putea întârzia planurile de extindere a terminalului.

Potrivit FT, Kazahstanul are nevoie de noi gazoducte de export pentru a putea face faţă unei creşteri prevăzute în producţia de petrol după 2012, atunci când va intra în funcţiune gigantul câmp petrolier Kashagan, din Marea Caspică. Nazarbaev a declarat că petrolul de la Kashagan furnizat Romaniei ar putea fi transportat printr-un oleoduct care ar pleca din portul românesc Constanţa spre localitatea Trieste din Italia.

FT notează în continuare că oleoductul ar oferi României un rol strategic ca rută de tranzit pentru petrolul caspic către Europa Occidentală. Kazahstanul a produs anul trecut 1,5 milioane de barili de petrol pe zi şi se aşteaptă să îşi dubleze producţia după ce va fi dat în exploatare câmpul petrolier de la Kashagan.
KazMunaigas, compania de stat kazahă, aminteşte publicaţia britanică, a cumpărat compania românească de prelucrare şi distribuţie a petrolului, Rompetrol, deschizându-şi astfel o breşă pe pieţele petroliere europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata