Kievul lansează un asalt asupra separatiştilor, Putin ameninţă cu consecinţe

3

Kievul a lansat joi, 24 aprilie, un asalt asupra separatiștilor din Slaviansk, bastion al insurgenților proruși din estul Ucrainei, acțiune denunțată de președintele rus Vladimir Putin ca ‘o crimă foarte gravă’ ce va avea consecințe pentru cei care decid astfel de operațiuni.

Confruntările dintre trupele ucrainene și separatiștii din Slaviansk au făcut cinci morți în rândurile insurgenților și un soldat ucrainean a fost rănit, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne, citat de AFP, precizând că trei baraje ale separatiștilor ridicate la intrarea în oraș au fost ‘distruse’.

‘Dacă regimul actual de la Kiev a început într-adevăr să utilizeze armata împotriva populației din țară, aceasta este o crimă foarte gravă împotriva propriului său popor’, a declarat președintele rus Vladimir Putin, avertizând că această operațiune va avea ‘consecințe pentru cei care iau aceste decizii’.

Pe teren, potrivit jurnaliștilor AFP, un baraj al separatiștilor a fost incendiat și focuri de armă au fost trase la intrarea în Slaviansk, unde militanții proruși vorbeau de un asalt ucrainean. Separatiștii proruși au indicat că ei au incendiat barajul, bătând în retragere, în timp ce un elicopter survola zona. Un membru al forțelor proruse a afirmat că a văzut mai multe vehicule blindate ucrainene de cealaltă parte a barajului. Liderul separatist al orașului Slaviansk cu peste 100.000 de locuitori, Viaceslav Ponomarev, a ordonat civililor să părăsească sediul primăriei.

Slaviansk este de mai multe zile controlat în întregime de insurgenți proruși. Persoane înarmate cu puști de asalt, purtând cagule și uniforme fără însemne distinctive, au ocupat mai multe clădiri publice.

În același timp, Kievul a anunțat că forțele de ordine ucrainene au preluat controlul asupra primăriei din Mariupol, un port de aproape 500.000 de locuitori în sud-estul țării, după confruntări soldate cu cinci răniți. Mai la nord, un soldat a fost rănit în timpul unui asalt al separatiștilor împotriva unei baze militare la Artemivsk.

Tensiunile sunt în creștere și, pe acest fond, Moscova a evocat miercuri posibilitatea unei intervenții militare dacă ‘interesele sale legitime’ sunt amenințate în fosta republică sovietică, după care joi a acuzat Occidentul de utilizarea Ucrainei ca ‘pion într-un joc geopolitic’.

În acest timp, la Tokyo, președintele american Barack Obama a acuzat Rusia că nu respectă acordul internațional semnat acum o săptămână la Geneva și menit să contribuie la detensionarea situației din Ucraina și a amenințat cu noi sancțiuni la adresa Moscovei. ‘Până în prezent, noi am văzut că nu se respectă nici spiritul, nici litera acordului de la Geneva’, a declarat Barack Obama, în timpul unei conferințe de presă, potrivit relatării AFP. Liderul de la Casa Albă a adăugat că, dacă Rusia va continua să ignore acordul de la Geneva, ‘vor exista consecințe și noi sancțiuni’ americane la adresa Moscovei.

Autoritățile ruse continuă să afirme, însă, că populația ucraineană de origine rusă este amenințată de naționaliștii ucraineni care susțin puterea prooccidentală instalată la Kiev după destituirea președintelui Viktor Ianukovici.

Washingtonul și Kievul reproșează Moscovei că a masat soldați la frontiera cu Ucraina și că îi susține pe insurgenții din estul Ucrainei trimițând în regiune agenți înarmați.

În această situație, SUA au decis întărirea prezenței sale în regiune, trimițând 600 de soldați în Polonia și în țările baltice, în timp ce, la Kiev, ministrul de interne Arsen Avakov a promis ‘un răspuns sever până la eliminarea teroriștilor’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata