Kim Jong-un avertizează asupra unei crize similare cu foametea mortală din anii ’90

9

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a cerut cetățenilor să se pregătească pentru o criză „dificilă”, în urma avertismentelor grupărilor pentru drepturile omului că țara se confruntă cu o penurie de alimente și instabilitate economică.

Vorbind la o conferință de partid, dl Kim pare să compare situația cu o infamă foamete mortală din anii ’90.

Coreea de Nord și-a închis granițele din cauza pandemiei coronavirusului.

A adus comerțul cu China, linia de salvare economică, într-un punct mort.

Într-o recunoaștere rară a dificultăților care se apropie, liderul autoritar a cerut oficialilor partidului să „întreprindă un alt „martie dificil” mai greu pentru a-i scuti pe oameni de dificultate, chiar și puțin”.

Arduous March este un termen folosit de oficialii din Coreea de Nord pentru a se referi la lupta țării în timpul unei foamete devastatoare din anii 1990, când căderea Uniunii Sovietice a lăsat Coreea de Nord fără ajutor crucial. Se estimează că aproximativ 3 milioane de oameni au murit în acea perioadă.
„Nu este neobișnuit ca Kim Jong-un să vorbească despre dificultăți și greutăți, dar de data aceasta limbajul este destul de serios și diferit”, a declarat Colin Zwirko, analistul Coreei de Nord la NK News, pentru BBC.

„În octombrie anul trecut, de exemplu, a ținut un discurs în care a spus că el însuși nu a reușit să aducă suficiente modificări. Dar menționând în mod explicit că a decis să efectueze un nou martie dificil nu este ceva ce a spus el înainte”.

La începutul acestei săptămâni, dl Kim a avertizat că țara se confruntă cu „cea mai gravă situație din toate timpurile” și „numeroase provocări fără precedent”.

Rapoartele de dificultăți par să vină în special din orașele din apropierea frontierei chineze, unde contrabanda ar fi fost un câștig uriaș pentru mulți.

Prețul porumbului, dieta de bază pentru majoritatea Coreei de Nord din mediul rural, ar fi fluctuat enorm și uneori un kilogram de porumb a costat mai mult de o lună de salariu.

Lina Yoon, cercetător de la Human Rights Watch, a declarat într-un raport recent care citează contacte nenumite în țară că „abia mai există produse alimentare din China de aproape două luni în prezent”.

„Sunt atât de mulți cerșetori, unii oameni au murit de foame în zona de frontieră și nu există săpun, pastă de dinți sau baterii”.
Raportorul special al ONU pentru drepturile omului din Coreea de Nord, Tomás Ojea Quintana, a avertizat luna trecută într-un raport despre o „criză alimentară gravă” care duce deja la malnutriție și înfometare.

„Au fost raportate decese prin înfometare, la fel ca o creștere a numărului de copii și vârstnici care au recurs la cerșetorie, deoarece familiile nu sunt în măsură să-i susțină”.

Nu este clar dacă există vreun ajutor în acest moment în țară.

De ce Coreea de Nord are probleme?

Strâns controlată de guvern, economia Coreei de Nord este una dintre cele mai puțin libere din lume și se spune că este extrem de ineficientă.

Costul enorm al întreținerii structurilor militare și de securitate a lăsat foarte puțin în mâinile obișnuitei părți sociale nord-coreene.

Sancțiunile economice internaționale impuse pentru a presiona Coreea de Nord să renunțe la programul său nuclear l-au agravat, la fel ca și închiderea continuă a granițelor țării pentru a menține coronavirusul în afară.

Comerțul cu China s-a oprit de la începutul anului 2020, întrerupând o linie vitală de aprovizionări oficiale și neoficiale către țară.

Și există indicii că Phenianul simte presiune pentru a redeschide granițele cel puțin, a spus Zwirko.

„Coreea de Nord a dat semne că vrea să crească din nou comerțul cu China. Au adoptat o lege în urmă cu câteva luni pentru a facilita comerțul la frontieră, a spus el.

„Dar, fundamental, Coreea de Nord rămâne extrem de paranoică în ceea ce privește virusul. Trebuie să se schimbe cu adevărat și să aibă încredere în capacitatea de a dezinfecta bunurile care ar urma să apară”.

Coreea de Nord susține că până acum închiderea frontierei a păstrat-o fără acoperire, deși analiștii se îndoiesc de această afirmație.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata