Lira s-a depreciat semnificativ în raport cu dolarul

Lira sterlină s-a depreciat cu 1,3% în raport cu dolarul, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani, în condiţiile în care investitorii sunt îngrijoraţi de efectele negative economice şi financiare ale votului pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), transmite Reuters.

Marţi, lira sterlină s-a depreciat până la 1,3112 dolari, cel mai redus nivel din septembrie 1985. În acest moment, moneda Marii Britanii este cu 12% sub nivelul anterior Referendumului, care s-a desfăşurat în 23 iunie.

Compania Standard Life Investments a anunţat luni că a suspendat toate tranzacţiile în fondul său imobiliar din Regatul Unit, un indiciu major al stresului financiar major ulterior votului.

Faţă de euro, lira sterlină s-a depreciat marţi cu 1%, la 84,90 penny, cel mai redus nivel din octombrie 2013.

Tot marţi, ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, se va întâlni cu şefii principalelor bănci pentru a analiza situaţia ţării în urma Brexitului şi măsurile ce pot fi adoptate pentru a atenua efectele negative.

Analiştii apreciază că adoptarea unor noi măsuri de relaxare a politicii monetare din partea Băncii Angliei perioada următoare, inclusiv o reducere a dobânzii de bază, ar face lira mai puţin atractivă. În plus, noi achiziţii de active, care să stimuleze activitatea economică şi să injecteze lichidităţi în sistemul financiar britanic, ar avea ca efect colateral o diluare a valorii monedei britanice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata