Listările periculoase de pe eBay pot fi eliminate de către autoritățile de reglementare

Vânzătorul online eBay spune că acordă autorităților de reglementare puterea de a elimina produsele periculoase, fără a consulta compania.

Oficialii vor putea elimina articolele „acolo unde au dovezi ale unui risc pentru siguranța consumatorilor”, a spus eBay.

În Marea Britanie, acesta va include Oficiul pentru Siguranța și Standardele Produselor și Ofcom, regulatorul de internet.

Piațele online, cum ar fi eBay, sunt angajate într-o luptă constantă pentru a descoperi articolele nesigure vândute de utilizatorii lor.

Aceasta se întâmplă în parte, deoarece aproape oricine poate crea o listă pe site-urile de licitații online.

De-a lungul anilor, anchetatorii au găsit aparate electrice, jucării și baterii nesigure pentru vânzare, pe o gamă largă de piețe online – inclusiv Amazon și site-ul chinezesc Wish.
Această ultimă mișcare, a spus eBay, a fost concepută pentru a accelera eliminarea „articolelor ilegale sau nesigure” fără a aștepta aprobarea companiei.

Numai autoritățile selectate și de încredere vor avea acces la noile instrumente. Dar cei care o vor face vor avea „capacitatea de a elimina ei înșiși orice listă de pe piață”, a spus compania.

Peste 50 de autorități din întreaga lume sunt deja implicate în primele etape ale proiectului, a adăugat acesta.
EBay a declarat că are deja sisteme de raportare „extinse” pe care clienții le pot utiliza și a luat măsuri „proactive” pentru a elimina articolele interzise.

Dar „eliminarea necesității unui al doilea nivel de aprobare eficientizează procesul, eficientizând eliminarea produsului și reducând riscul achiziționării de produse dăunătoare”, a spus acesta.

Lesley Rudd, director executiv pentru Electric Safety First, a declarat: „Salutăm orice mișcare care accelerează procesul de eliminare al mărfurilor periculoase online”.

„Investigațiile noastre au descoperit în mod continuu produse electrice periculoase, fără marcă, cu defecte vizuale evidente pentru vânzare către consumatorii din Marea Britanie. Aceste produse nu au adesea unele dintre cele mai elementare caracteristici de siguranță.”

Ea a adăugat însă că trebuie făcută mai multă muncă pentru a opri vânzarea unor astfel de produse.

„Piețele online trebuie să fie recunoscute legal ca și comercianți cu amănuntul pentru a aborda suficient problema mărfurilor periculoase vândute prin intermediul site-urilor lor și îndemnăm guvernul să includă aceste site-uri în viitoarea lor lege privind siguranța online”, a spus ea.
Un grup implicat în noul sistem eBay este Consiliul Westminster. Consilierul Heather Acton a declarat că anul trecut a înregistrat o creștere uriașă a cumpărăturilor online – iar escrocheriile și frauda erau o preocupare.

Noile instrumente înseamnă că „echipele noastre de standarde de tranzacționare au reușit să accelereze procesele noastre și să se asigure că, comunitățile noastre locale pot continua să fie în siguranță”, a spus ea.

O altă companie cu acces este Ofcom, care, printre alte roluri, reglează undele radio utilizate pentru difuzare și semnalele wireless. Anumite tipuri de kit radio fără fir sunt strict reglementate – astfel încât să nu poată interfera cu semnalele protejate – și intenționează să utilizeze noile instrumente pentru a elimina astfel de articole de la vânzare.

Murray Lambell, managerul eBay din Marea Britanie, a declarat că pandemia a condus cumpărăturile online să devină „o parte și mai mare din viața tuturor”.

„Piața ar trebui să își ia în serios responsabilitatea pentru siguranța consumatorilor, dar colaborarea cu autoritățile este vitală”, a spus el.

„Sperăm că alți jucători din industrie vor urma exemplul”, a adăugat el.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata