Londra, furioasă pe intenţia UE de a percepe impozite direct de la cetăţenii statelor membre

Marea Britanie se va opune intenţiei exprimate deja de Uniunea Europeană, prin vocea comisarului pentru buget, Janusz Lewandowski, de a căpăta dreptul de a percepe impozite direct de la cetăţenii statelor membre, scrie în ediţia de luni a The Daily Telegraph.

UE speră că planul, care urmează să fie lansat luna viitoare, şi care ar putea include noi taxe pe transportul aerian şi pe tranzacţiile financiare, îi va conferi o mai mare independenţă şi va finanţa controversatele propuneri de extindere.
Impozitele directe ar reduce suma plătită anual blocului comunitar de către fiecare stat membru UE.
Ministerul de Finanţe de la Londra a anunţat că se va opune oricărei propuneri care ar conduce la pierderea ‘rabatului’ bugetar al ţării negociat de fostul premier Margaret Thatcher.

‘Guvernul se opune impozitării directe care să finanţeze bugetul UE. Regatul Unit consideră că impozitarea este o chestiune pe care state membre UE trebuie să o stabilească la nivel naţional şi se va opune oricăror planuri în privinţa unor astfel de impozite‘, a declarat lordul Sassoon, secretarul pentru comerţ al ministerului amintit.
Potrivit Daily Telegraph, se crede că sistemul de impozitare directă va fi susţinut de unii dintre cei mai influenţi membri ai UF, inclusiv de Germania – cu condiţia ca sumele cu care contribuie anual fiecare stat membru la UE să se reducă în acord cu impozitele directe percepute.

Cu toate acestea, planul se va confrunta cu opoziţia puternică a lui David Cameron şi a ministrului de finanţe, George Osborne, şi ar putea declanşa o confruntare între coaliţia aflată la putere la Londra şi alţi lideri europeni în toamna acestui an.
Potrivit lui Janusz Lewandowski, ‘dacă UE ar avea mai multe venituri proprii, atunci transferurile de la bugetele naţionale ar putea fi reduse’. ‘Am auzit din mai multe capitale, inclusiv din partea celor importante, cum ar fi Berlinul, că şi-ar dori să îşi reducă contribuţia’, a adăugat el.

El a indicat totodată că sursele posibile de impozitare pentru Bruxelles ar putea include o taxă pe transportul aerian şi o taxă pe tranzacţiile financiare. Un purtător de cuvânt al comisarului a declarat cu o zi în urmă că în acest moment se fac ‘ultimele retuşuri propunerilor; acestea vor avea cifre şi vor fi precise’. Purtătorul de cuvânt a precizat totodată că se va pune accentul pe planurile de reformă a cheltuielilor UF.

‘Totul va fi analizat, în special ponderea agriculturii în bugetul UF – în prezent reprezentând 45% din cheltuieli – dar şi rambursările acordate unor state ca Marea Britanie, Germania, Danemarca şi Olanda‘, a declarat purtătorul de cuvânt.
UE încearcă să crească bugetul cu 5,9% până la peste 130 miliarde de euro, incluzând o creştere de 4,5 procente a cheltuielilor pentru mai multe instituţii ale UE, însă guvernele naţionale încearcă să limiteze creşterea la 3%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata