Loţiunile împotriva razelor solare contribuie la degradarea Marii Bariere de corali

16

Turiștii care folosesc loțiuni împotriva razelor solare ar putea contribui la degradarea Marii Bariere de corali și a altor recifuri coraliene din lume, se arată într-un studiu realizat de cercetători de la Universitatea politehnică din Ancona (Italia), menționat miercuri de The Telegraph și preluat de 7sur7.be.

Oamenii de știință italieni apreciază că 10% din recifurile de corali sunt amenințate de compușii utilizați în cremele împotriva razelor solare.

În fiecare an se deversează în oceane între 4.000 și 6.000 de tone de astfel de produse, îndeosebi în regiunile tropicale ale globului, destinații preferate de turiști. Cercetătorii au constatat că multe mărci de creme solare folosesc compuși care pot stimula producerea de viruși în algele zooxantele care conviețuiesc cu coralii. Aceste alge joacă un rol esențial în metabolismul coralilor și, atunci când ele pier, coralii se albesc și mor.

Produse chimice ca parabenul, cinamatul, benzofonul sau derivații camforului favorizează înmulțirea virușilor și, prin urmare, deteriorarea algelor și coralilor, avertizează oamenii de știință italieni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata