Macedonia ridică încă un gard la graniţa cu Grecia

23

Armata macedoneană a început luni să ridice un al doilea gard la frontiera cu Grecia, pentru a consolida astfel măsurile de securitate menite să împiedice migranții să traverseze granița în mod necontrolat, relatează agenția EFE.

Aflată pe ‘ruta Balcanilor’, parcursă de migranții veniți mai ales din Orientul Mijlociu şi care doresc să ajungă în vestul Europei, Macedonia permite din luna noiembrie numai intrarea migranților proveniți din Siria, Irak sau Afganistan, singurii care au şanse reale să primească azil în statele occidentale. De atunci, armata macedoneană a oprit circa 20.000 de treceri ilegale ale graniței, dintre care aproximativ 4.000 s-au înregistrat în ianuarie.

Conform unui purtător de cuvânt al Ministerul macedonean al Apărării, noul gard va avea o lungime de cel puțin 20 de kilometri. Dar mass-media locală afirmă că de fapt vor fi circa 37 de kilometri, iar acest gard va fi amplasat paralel cu cel deja existent, la circa cinci metri în spatele acestuia.

În prezent polițişti veniți din Serbia, Croația, Slovenia, Ungaria, Austria, Cehia şi Slovacia patrulează în comun pe partea macedoneană a graniței cu Grecia pentru a împiedica trecerile ilegale ale frontierei şi pentru a organiza tranzitul controlat al migranților.

Autoritățile de la Skopje au decis săptămâna trecută să nu mai permită intrarea în țară nici a migranților care nu au paşaport, chiar dacă sunt sirieni, irakieni ori afgani. Însă au existat numeroase cazuri în care migranții au prezentat paşapoarte false, iar această măsură i-ar putea determina pe şi mai mulți să recurgă la astfel de procedee.

Conform guvernului de la Skopje, în ultimele 24 de ore circa 2.800 de migranți au intrat organizat în țară. Aceştia vor rămâne o perioadă în tabăra de refugiați de la Gevgelija, unde vor fi înregistrați, şi apoi vor pleca mai departe către vestul şi nordul Europei, prin Serbia, Croația, Slovenia şi Austria. De câteva săptămâni, armata macedoneană închide intermitent granița cu Grecia atunci când tabăra de la Gevgelija este congestionată de numărul prea mare de migranți. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News