Manuscrisul original al piesei „American Pie”, vândut la licitaţie cu 1,2 milioane de dolari

Manuscrisul original al melodiei ‘American Pie’ compuse în 1971 de Don McLean a fost vândut marți pentru 1,2 milioane de dolari, potrivit unui comunicat al casei de licitații Christie’s, transmite EFE, adăugând că tranzacția s-a realizat la New York, iar identitatea cumpărătorului nu a fost făcută publică.

Manuscrisul melodiei — considerate de Asociația Americană a Industriei Discografice (RIIA) drept „piesă a secolului” — conținea adnotări și corecturi făcute de autor și a fost scos la vânzare de însuși Don McLean. Manuscrisul are 16 pagini, 237 rânduri scrise de mână și 26 dactilografiate.

De-a lungul vremii, ‘American Pie’ a cunoscut mai multe versiuni, fiind interpretată de artiști precum Madonna, și a fost ‘imnul’ unei întregi generații.

Potrivit lui McLean, născut în 1945, cântecul care a fost ținta a numeroase dezbateri privind înțelesul versurilor sale și care a dat numele celui de-al doilea său album, a făcut „parte dintr-un proces de trezire, dintr-o călătorie mistică spre trecut”.

‘American Pie’ se înscrie astfel pe lista de piese celebre ale căror manuscrise au fost vândute profitabil la licitație, precum ‘Like a Rolling Stone’, de Bob Dylan, vândut cu 2 milioane de dolari în iunie anul trecut, sau ‘Born to Run’, al lui Bruce Springsteen, pentru care s-a obținut suma de aproximativ 200.000 de dolari. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata