Marele rechin alb nu este în pericol de dispariţie în Pacificul de nord-est

Marele rechin alb nu este în pericol de dispariție în Pacificul de nord-est, iar populația este chiar în ușoară creștere, arată un nou studiu internațional publicat luni în revista științifică PLOS ONE, care dezminte un raport alarmist apărut anterior.

Studiul, care apreciază că populația de rechini este de peste 2.000 de exemplare în regiunea menționată, subliniază că măsurile de protecție aplicate sunt eficiente pentru conservarea celui mai mare pește carnivor din lume, relatează marți AFP.

Concluziile le confirmă pe cele ale unei cercetări anterioare, desfășurate de National Marine Fisheries Service (NMFS), care estima populația de mari rechini albi în zona Pacificului de nord-est la circa 3.000 de exemplare. ‘Am considerat că există un număr suficient de rechini, așa încât riscul de dispariție este foarte scăzut’, spune Heidi Dewar, biolog marin la NMFS. ‘De fapt, majoritatea observațiilor noastre duc la concluzia că populația de rechini crește’, adaugă ea.

Echipa internațională de cercetători a analizat din nou un studiu realizat în urmă cu trei ani, care arăta că numărul de rechini albi din nord-estul Pacificului era de numai 219 exemplare. În urma studiului au fost formulate petiții pentru introducerea rechinului alb pe lista animalelor în pericol de dispariție. Rechinii albi sunt deosebit de greu de numărat, fiind foarte mobili și grupându-se după vârstă, sex și mărime. Spre deosebire de mamiferele marine, ei nu urcă la suprafață să respire, explică autorii studiului, citați de AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata