Maria Şarapova riscă patru ani de suspendare după testul antidoping pozitiv

Jucătoarea rusă de tenis Maria Şarapova (28 ani) riscă o suspendare de patru ani după un test antidoping pozitiv la turneul Australian Open, în luna ianuarie, a anunţat Federaţia Internaţională de Tenis (ITF).

”Maria Şarapova va fi suspendată provizoriu din data de 12 martie”, până la judecarea cazului său, a anunţat forul internaţional. Regulamentele prevăd suspendări de până la patru ani, dar relatările legate de acest caz evidenţiază mai probabilă o suspendare de un an.

Agenţia Mondială Antidoping a precizat că medicamentul folosit de Şarapova, meldonium, a fost inclus pe lista substanţelor interzise, începând cu data de 1 ianuarie, „din cauza dovezilor referitoare la utilizarea sa de către sportivi cu intenţia de îmbunătăţire a performanţelor sportive”.

Meldonium nu este aprobat în Statele Unite, dar este disponibil în Rusia, Letonia şi alte ţări din regiune. În ultima lună, ciclistul rus Eduard Vorganov, patinotoarea rusă Ekaterina Bobrova şi atleţii de origine etiopiană Endeshaw Negesse şi Abeba Aregawi, biatloniştii ucraineni Olga Abramova şi Artem Tişcenko au fost găsiţi pozitivi la meldonium.

Şarapova este cea mai proeminentă figură din tenis care e găsită dopată în ultimii ani.

Tenismanul croat Marin Cilic a fost suspendat pentru nouă luni în 2013, după un control pozitiv la un stimulant interzis, dar sancţiunea a fost redusă la patru luni după apel.

Elveţianca Martina Hingis, fost număr unu mondial la simplu şi actual lider la dublu, s-a retras din activitate după ce a primit o suspendare pe doi ani pentru un test pozitiv la cocaină în 2007, deşi ea a negat că ar fi luat drogul respectiv.

Anul trecut, americanul Wayne Odesnik a fost suspendat pe 15 ani pentru al doilea test pozitiv, la steroizi şi alte substanţe interzise.

Maria Şarapova este, de asemenea, cel mai important sportiv depistat dopat de la jucătorul de baseball Alex Rodriguez (New York Yankees), suspendat un an în 2013 pentru folosirea de substanţe interzise, şi de la ciclistul american Lance Armstrong, suspendat pe viaţă din sport în 2012. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citiţi şi:

Maria Şarapova, pozitivă la controlul antidoping la Australian Open

Nike, TAG Heuer şi Porsche şi-au suspendat contractele cu Maria Şarapova

dopajjucatoare de tenisMaria Sarapovameldonium
Comentarii (0)
Adaugă comentariu