Martin Schulz avertizează Elveţia că restricţionarea imigraţiei va afecta comerţul cu UE

Preşedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, a recunoscut că este ‘dezamăgit’ de aprobarea referendumului în Elveţia privind reintroducerea cotelor de imigraţie şi a avertizat cu privire la posibilul impact pe care aceasta l-ar avea asupra comerţului cu UE, având în vedere că este ‘dificil’ să limitezi libera circulaţie a europenilor fără să restricţionezi totodată comerţul bunurilor şi al serviciilor, notează marţi ziarul ABC.

‘Sunt dezamăgit’, a recunoscut eurodeputatul social-democrat german în declaraţii acordate presei la Ierihon, cu prilejul vizitei efectuate săptămâna aceasta în teritoriile palestiniene şi în Israel. Schulz a luat ‘notă’ de rezultatul referendumului şi a admis că se aştepta ‘ca majoritatea să respingă propunerea’, dar a subliniat că ‘asta este democraţia’.

Preşedintele PE a avertizat că Uniunea Europeană şi Elveţia au un acord în care ‘libera circulaţie a cetăţenilor UE este garantată’. Deşi este de competenţa guvernului elveţian ‘să decidă dacă vrea sau nu să suspende acordurile cu noi, în cazul în care intenţionează să limiteze circulaţia şi pentru cetăţenii europeni atunci va trebui să reacţionăm, să discutăm şi, cine ştie, să renegociem acordul cu Elveţia’, a avertizat el.

Schulz a precizat, în această privinţă, că va trebui să se examineze ‘impactul limitării liberei circulaţii a cetăţenilor şi asupra altor elemente ale pieţei interne a UE’, precum libera circulaţie a bunurilor, a serviciilor şi a capitalurilor. ‘Va trebui să analizăm. Este dificil de limitat libera mişcare a cetăţenilor fără a fi afectată, de exemplu, libera mişcare a bunurilor’, a susţinut el, care şi-a exprimat dorinţa de a exista ‘multe negocieri de-acum încolo’ cu partea elveţiană.

Comisia Europeană a deplâns deja aprobarea referendumului elveţian privind reintroducerea cotelor anuale de imigraţie, inclusiv pentru cetăţenii UE, având în vedere că este ‘împotriva principiului liberei circulaţii a persoanelor între UE şi Elveţia’, convenit în baza Acordului Schengen.

Din acest motiv, Uniunea va examina implicaţiile acestei iniţiative asupra relaţiilor globale dintre UE şi Elveţia. ‘În acest context, poziţia Consiliului Federal (guvernul elveţian) privind rezultatul referendumului va fi de asemenea luată în cauză’, se arată în comunicatul CE.

Propunerea, promovată de Partidul Popular elveţian, a obţinut sprijinul a 50,3% din participanţii la referendum (1.463.954 voturi), faţă de 49,7% care au respins-o (1.444.438 de voturi), potrivit datelor oficiale. Prezenţa la vot a fost de 56,5%. Propunerea ‘împotriva imigraţiei în masă’ vizează reintroducerea cotelor privind intrarea străinilor în ţară şi renegocierea cu UE a termenilor acordului privind libera circulaţie a persoanelor prevăzută de Schengen.

Măsură va afecta până la 80.000 de lucrători străini – trei sferturi dintre ei provenind din ţările UE – care vin în fiecare an în Elveţia de la introducerea în urmă cu 15 ani a acordului privind libera circulaţie în UE. Conform textului acestei iniţiative, Elveţia şi UE vor avea un răgaz de trei ani pentru a renegocia acordul de liberă circulaţie.

Dacă nu se va concretiza o modificare, acordul ar fi anulat, ceea ce ar afecta grav şi alte acorduri convenite de Berna cu blocul comunitar european.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Ghita Bizonu' spune

    Pe cine vrea sa sperie asta? Martin Schulzrea sa limiteze circulatia bunurilor elvetine? Art trebui sa isi aduca aminte ca UE a umblat in limba dupa Elvetia ca sa semneze nsite acordurti .. ,acar poentru faptru ca far5a ELvetia nu prea mai este Scehngen.
    Si sa ma lase cu liberattea de.. mai bine ar vedea cum aplica Germania liberatea asta fata de romani

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata