Michel Platini demisionează de la preşedinţia UEFA şi va continua să se lupte pentru cauza sa

32

Francezul Michel Platini ”demisionează” din funcţia de preşedinte al Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) şi va continua ”lupta în tribunalele elveţiene”, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv i-a redus luni suspendarea din fotbal de la şase ani la patru ani, a anunţat fostul internaţional într-un comunicat remis AFP.

TAS a recunoscut ”validitatea” contractului verbal dintre FIFA şi Michel Platini, în virtutea căruia francezul a primit 1,8 milioane de euro, dar ”nu este convins de legitimitatea” acestei plăţi efectuate în 2011 pentru consilierea preşedintelui FIFA din acel moment, Joseph Blatter, în 2002.

Pe data de 21 decembrie 2015, francezul a fost suspendat pe o perioadă de opt ani de către justiţia internă a FIFA şi deci exclus din orice activitate legată de fotbal, o pedeapsă redusă la şase ani în apel în luna februarie.

Trimis în instanţă ca urmare a dezvăluirilor privind efectuarea unei plăţi în valoare de 1,8 milioane euro primită în 2011 de la FIFA, Platini a fost găsit vinovat de “abuz de poziţie” şi “conflict de interese”.

Platini şi-a susţinut cauza pe 29 aprilie la TAS. După TAS, cea mai înaltă jurisdicţie sportivă, “ultima etapă posibilă va fi un recurs la Tribunalul federal (elveţian), care nu va fi un recurs pe fond”, ci doar privind chestiunile de drept, declara secretarul general al TAS, Mathieu Reeb.

În aşteptarea verdictului TAS, UEFA nu a numit formal preşedintele interimar cu ocazia şedinţei Comitetului său Executiv, pe 3 mai la Budapesta, dar va statua în cazul lui Platini pe 18 mai, cu ocazia unui Comitet Executiv extraordinar. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)