Migranții ajung în enclava Ceuta a Spaniei în număr record

11

Cel puțin 2.700 de migranți au ajuns în enclava Ceuta din Spania din vecinătatea Marocului, un număr record de sosiri într-o singură zi, spun oficialii locali.

Ei spun că migranții – care includ sute de minori – fie au înotat în jurul gardurilor de frontieră care ies în mare, fie au traversat la maree.

Se spune că sunt în mare parte din Maroc. Presa spaniolă spune că grănicerii marocani nu i-au oprit.

Enclavele spaniole Ceuta și Melilla au devenit magneți pentru migranții africani.

Primele rapoarte de luni au spus că peste 100 de persoane au venit peste noapte în jurul coastei la Benzu, în partea de nord a Ceutei, urmate de unele la Tarajal, în partea de sud.

Se spune că majoritatea sunt bărbați tineri, dar grupul include și copii și mai multe familii întregi. Mulți au folosit inele gonflabile și barci de cauciuc, au adăugat autoritățile.

Au fost duși la un centru de primire a migranților. Dar, pe măsură ce s-au prezentat mai mulți în cursul zilei, oficialii au spus că numărul a crescut la 2.700 – o cifră fără precedent, despre care au avertizat că ar putea crește și mai mult.
Luna trecută au sosit peste 100 de migranți în Tarajal. Majoritatea au fost trimiși înapoi, cu excepția a aproximativ 30 de minori a căror vârstă a fost confirmată prin teste medicale.

Sosirile vin într-un moment tensionat în relațiile Marocului cu Spania. Marocul este supărat că liderul Frontului Polisario, Brahim Ghali, a primit tratament într-un spital spaniol.

Polisario luptă pentru independența Saharei Occidentale de zeci de ani. Teritoriul a fost ocupat de Spania până în 1975, când Marocul a preluat controlul asupra majorității acestuia.

Forța de frontieră UE, Frontex, raportează că migrația ilegală către Insulele Canare ale Spaniei – în largul coastei marocane – a crescut anul acesta. În majoritatea cazurilor, africanii subsaharieni fac călătorii periculoase în bărci deteriorate și înecul este obișnuit.

Cu toate acestea, numărul total al migranților fără acte care au ajuns în Europa, până în acest an, rămân cu mult sub nivelurile observate în 2015-2016.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata