Mii de asistente medicale din Europa de Est vor putea lucra în Anglia

Mii de asistente medicale din străinătate vor putea lucra în Marea Britanie fără să treacă prin verificări, deoarece reglementările la nivel UE cer ca testele privind competenţele acestora să fie eliminate, scrie cotidianul britanic Daily Mail.

Asistentele nu vor trebui să dea examene riguroase de competenţă înainte să trateze pacienţii britanici şi nu vor mai trebui nici măcar să demonstreze că au profesat în ultimii 3 ani. Criticii susţin că schimbarea va ‘conduce aproape sigur’ la pierderea de vieţi omeneşti.

Consiliul asistentelor medicale şi al moaşelor din Marea Britanie va înceta să mai dea teste din toamnă după ce i s-a spus că ar putea fi acţionat în justiţie de către Comisia Europeană pentru încălcarea legislaţiei UE privind ‘libera circulaţie’ a lucrătorilor de pe continent.
Pe de altă parte, deşi alte ţări din UE sunt în teorie obligate să respecte aceleaşi reguli, principalele ţări din Occident, inclusiv Franţa şi Germania, au respins reglementările care le deschid frontierele faţă de majoritatea imigranţilor din Europa de Est.

Testele vor rămâne însă necesare pentru solicitanţii din afara UE. În cadrul sistemului actual, asistente medicale din state membre ale UE care doresc să lucreze în spitalele, cabinetele sau centrele de îngrijire din Marea Britanie trebuie să facă dovada competenţelor lor clinice.

Ele trebuie să demonstreze că au lucrat minim 450 de ore ca asistente medicale în propria lor ţară în ultimii 3 ani sau să participe la un curs intensiv trei luni cu teste periodice privind cunoştinţele şi abilităţile.
În ultimii cinci ani, peste 40.000 de asistente medicale din statele din UE – inclusiv din fostele ţări ale blocului sovietic, cum ar fi Letonia, Lituania şi Slovacia – au aplicat pentru a lucra în Marea Britanie, însă doar 270 au terminat cursul de pregătire, descurajate de costul acestuia şi de dificultate.

Mii de asistente medicale sunt aşteptate să profite de schimbare pentru a lucra în sistemul de sănătate britanic (NHS). Deja, aproximativ 2.000 de asistente medicale şi moaşe din ţările UE vin în Marea Britanie pentru a lucra în fiecare an.
În sistemul actual, cele care nu pot dovedi că beneficiază de experienţă recentă trebuie să se supună aceloraşi teste ca asistentele medicale din Marea Britanie care se întorc să lucreze după o perioadă de pauză de peste 3 ani.

Deşi asistente medicale din UE nu sunt testate cu privire la competenţele de limbă engleză, este puţin probabil că ele ar trece testele dacă competenţele lor lingvistice ar fi reduse, scrie Daily Mail. Prin contrast, asistentele medicale din alte ţări ale lumii se confruntă în prezent cu controale mai stricte şi trebuie să obţină şapte puncte dintr-un total de nouă la testul obligatoriu de limbă engleză.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata